Tysk tvivl i milliardstrid om danske svin

Den tyske højesteret sår tvivl om erstatning til danske svineproducenter. I 90'erne indførte tyskerne importforbud mod ikke-kastrerede danske hangrise.

Læs mere
Fold sammen
Den tyske højesteret, Bundesgerichtshof, i Karlsruhe rejser tvivl om 1,1 milliard kroner i erstatning til danske svineproducenter. Tyskland forbød i 90'erne salg af danske hangrise i strid med EU's regler.

Tordag har højesteret omstødt en dom fra en lavere domstol i Køln, som i 2005 gav sagsøgerne, de danske svineproducenter, medhold i, at importforbuddet kostede dem knap 1,1 milliard kroner. Højesteret finder det ikke bevist og beder domstolen i Køln revurdere sagen.

Højesteret henviser til, at svineproducenterne måske selv opgav det tyske marked, hvor det er svært at sælge hangrise, fordi godt fem procent af svinekødet giver en ubehagelig lugt under tilberedning. Samtidig fastholder retten, at de tyske myndighederne i 90'erne handlede i strid med EU's regler om varernes fri bevægelighed.

Ifølge Danske Slagterier kostede importforbuddet fra 1993 til 1999 danske svineproducenter 143 millioner euro (godt 1,1 miliarder kroner)./ritzau/dpa