Tysk regeringskilde: Vi vil ikke bløde for Grækenland

Den tyske regering vil under ingen omstændigheder gå med til at søsætte en tredje hjælpepakke til gældsplagede Grækenland. Et tysk regeringsmedlem langer hårdt ud efter den græske regering.

Den tyske kansler Angela Merkel hilste onsdag på Grækenlands premierminister Alexis Tsipras under et møde i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Den tyske kansler Angela Merkels opblødning i linjen over for Grækenland får nu hendes konservative bagland til at reagere. En tysk regeringskilde afviser over for tabloidavisen Bild, at Tyskland under ingen omstændigheder vil gå med til, at Grækenland kan få tilbudt en tredje hjælpepakke. Og det uanset, om grækerne og de internationale kreditorer skulle finde en umiddelbar løsning på landets akutte likviditetsproblemer.

»Vi vil ikke lade vores folk bløde blot fordi, de, der bestemmer i Grækenland, ikke kan finde ud af at gøre deres arbejde,« siger regeringskilden til den tyske avis.

Nyhedsbureauet Bloomberg skrev onsdag, at Angela Merkel tilsyneladende er klar til at lade Grækenland slippe med kun at forpligte sig til én økonomisk reform, før der kan være mere hjælp på vej til det kriseramte land. Det fik øjeblikkeligt aktiemarkederne til at skyde i vejret.

Bild skriver dog torsdag, at man fra tysk side kun vil tilbyde grækerne yderligere økonomisk hjælp fra den eksisterende pakke. Eksempelvis er der fortsat en uberørt pulje på omkring 10,9 milliarder euro, som i første omgang blev sat af til at hjælpe de græske banker, der ikke er blevet brugt.

Grækenland har i flere måneder kæmpet for at få adgang til en livsvigtig kapitalindsprøjtning på 7,2 milliarder euro, som er den sidste del af en lånepakke på i alt 240 milliarder euro, der blev lanceret for fem år siden i kølvandet af Grækenlands udelukkelse fra de internationale lånemarkeder.

Det springende punkt mellem Grækenland og dets kreditorer har hele tiden været, at Grækenland ikke vil gennemføre reformer, før landet får eftergivet gæld, mens EU-Kommissionen, IMF og ECB på den anden side ikke vil tale om at eftergive gæld, før der kommer reformer på bordet.

Det toneangivende græske aktieindeks er på himmelflugt torsdag eftermiddag og stiger med omkring 7 pct., hvilket er den største stigning på en enkelt børsdag siden februar.

Den græske regeringsleder Alexis Tsipras har lovet Tyskland og Frankrig, at han vil anstrenge sig yderligere for at finde en løsning med landets kreditorer. Grækerne skal lande en aftale inden månedens udgang.