Tysk opsving tøver

Tyskland er kun kommet langsomt ind i 2004. Økonomiske institutter nedjusterer vækstskøn for første kvartal, men eksporten boomer.

BERLIN

Tysklands økonomi har fortsat svært ved at springe i gang, og i går kom det sort på hvidt, at der er ikke er anledning til at lade champagnepropperne springe foreløbigt. Den ansete tænketank DIW Berlin nedjusterede sine forventninger til vækst i første kvartal fra 0,4 til 0,1 procent. »Konjunkturen synes ikke at stå ved begyndelsen af en mærkbar bedring,« hed det fra DIW.

To andre økonomiske institutter, HWWA og IWH, sænkede for nylig deres prognoser for hele året en smule. De to regner med en vækst i 2004 på halvanden pct. DIW regner fortsat med vækst på 1,4 i år.

»Tysk økonomi løsner sig kun stammende fra stagnationen,« hedder det i DIWs vurdering. Den beskedne vækst, der trods alt er, skyldes i det væsentlige internationale impulser. Tyskland trækker sig altså ikke op af egen kraft, men er anvist til at hægte sig på dynamikken i f.eks. USA.

Lidt bedre nyheder kom i går fra det tyske statistiske kontor. En oversigt herfra viser, at eksporten fortsat tromler frem. I januar steg den med seks procent i forhold til måneden før. Importen steg kun tre pct. Dermed sluttede handelsbalancen i januar med et plus på 12,3 milliarder euro, godt tre milliarder mere end for et år siden. Eksperter advarer dog mod at håbe på yderligere hop fremad med det første - den stærke euro, som gør europæiske produkter dyrere på det amerikanske marked, er ikke befordrende for den slags, hedder det.