Tysk opkøb giver Grundfos adgang til nyt lovende marked

Grundfos har overtaget den tyske pumpevirksomhed Hilge. Opkøbet giver adgang til stort marked for hygiejniske pumper.

Det er ikke altid størrelsen, det kommer an på. Når Grundfos netop har overtaget den tyske pumpevirksomhed Hilge, er det således heller ikke på grund af dens størrelse, for den producerer blot 9-10.000 pumper om året og omsætter for godt 220 mio. kroner.

Nej, det er tanken om, at den forholdsvis lokale virksomhed, som Hilge er, i hænderne på Grundfos kan komme til at producere såkaldte hygiejniske pumper til hele verden, der trækker. Et marked, som Grundfos har opgjort til en milliard euro nu og her - og med rige muligheder for vækst.

»Det er et rigtig godt strategisk match. Til bestemte kunder i fødemiddelindustrien kan vi og Hilge tilsammen bliver one-stop leverandører. De kan købe alt her hos os,« sagde en begejstret koncernchef, Jens Jørgen Madsen, på et pressemøde i går. Før han gav ordet videre til Søren Sørensen, der er medlem af Grundfos' koncerndirektion og ansvarlig for det, som man hos Grundfos kalder »tilkøbsprocesser«.

Købt af tysk enke
Ifølge Søren Sørensen har Grundfos købt 94 procent af aktierne i Hilge af enken efter 3. generation i den gamle familievirksomhed, Hannelore Berdelle-Hilge. Hun har valgt at placere de resterende seks procent af aktierne i en fond, der skal drive et pumpemuseum og støtte forskning på pumpeområdet. Et formål, som Grundfos kun kan bifalde.

»Den tidligere ejer havde valget mellem af frasælge virksomheden eller lade den gå over i ren fondseje, for der var ingen arvtagere. Men hun havde heldigvis stor tillid til, at vi kunne gå ind og videreføre sådan en virksomhed uden at gøre vold på den,« sagde Søren Sørensen.

Produktion i tre lande
Således vil ledelsen i Hilge, anført af koncernchef Rainer Pfeffer, blive siddende, mens Søren Sørensen indtræder som bestyrelsesformand. Og pumperne fra Hilge, der opfylder de særligt høje krav, som bryggerier, mejerier, fødevarebranchen og den farmaceutiske industri stiller, vil også fremover blive solgt som Hilge-produkter.

Hilge består af tre produktionsselskaber i Tyskland, Frankrig og Schweiz plus mindre datterselskaber i England, Østrig og Indien. Omkring 120 af Hilges 200 medarbejdere er beskæftiget i hovedkvarteret i Bodenheim nær Frankfurt.

Siden 1987 har Grundfos været på udkik efter egnede virksomheder, der kan støtte virksomhedens strategi, og foreløbig købt en halv snes virksomheder i udlandet til en samlet investering på omkring halvanden milliard.