Tysk koteletkejser i bitter strid med sin nevø

Topchefen i Tysklands største slagterikoncern og en af Tysklands rigeste mænd, milliardæren Clemens Tönnies, ligger i bitter krig med sin nevø.

Tönnies topchef, Clemens Tönnies, der også er formand for Schalke 04, er gode venner med Vladimir Putin. Hovedårsagen til den økonomiske fremgang i slagterikoncernen er ifølge et dokumentarprogram i den tyske TV-station ARD systematisk udnyttelse af billige østeuropæiske arbejdere på de tyske slagterier, de såkaldte kolonnearbejdere. Foto: Bernd Thissen/DPA Fold sammen
Læs mere

Ballade kan opstå i selv den bedste familie. Og det kan man vist roligt sige, der er i familien Tönnies. I centrum for balladen står familiens patriark, Clemens Tönnies, der er kendt i Tyskland under navnet »Koteletkejseren«. Han er nemlig den ubestridte topchef i Tysklands største slagterikoncern Tönnies.

Der er tale om en kulørt historie om en succesrig erhvervsmand, der ifølge Forbes har en personlig formue på 15 milliarder kroner. Hans værste modstander er nevøen, den management-uddannede Robert Tönnies. De to alfahanner, der ejer hver halvdelen af aktierne i virksomhedsgruppen, har i flere år ligget i en bitter strid om magt, dominans og penge i koncernen.

Imperiet, som styres af den enerådende selfmade-forretningsmand, Clemens Tönniens, indgik i øvrigt i begyndelsen af denne måned en rammeaftale om at købe det nordjyske andelsejede slagteriselskab Tican. Hvis købet bliver godkendt af de danske konkurrencemyndigheder, kan overtagelsen ske ved årsskiftet.

Familiestrid

Konkret går uenigheden i familien Tönnies bl.a. på, at nevøen bestrider, at hans onkel, altså den administrerende direktør, har ret til dobbelt stemmeret i bestyrelsen i den veltrimmede virksomhedsgruppe og indtjeningsmaskine med 8.000 ansatte og en årsomsætning på 42 milliarder kroner.

Clemens Tönnies er uddannet slagteritekniker og har stået i spidsen for familiekoncernen siden hans bror Bernd, der er Roberts far og stifter af slagteriselskabet, døde i 1994.

Måske lyder det lidt kompliceret. Men Robert og hans bror, Clemens Junior, fik ved deres fars død tilsammen 60 procent aktierne i selskabet Tönnies, mens Clemens Senior i forvejen havde 40 procent. For nogle år siden skænkede de to nevøer så hver fem procent af deres aktier til onklen. Han havde nemlig fortalt dem, at det var deres fars ønske på dødslejet. Derefter fik Robert Tönnies alle broderens aktier, da han var uinteresseret i at være virksomhedsejer.

Det betød, at Clemens Senior og Robert nu sad på hver sin halvpart af selskabet. Og fra da af har nevøen kæmpet for at få fem procent af sine aktier tilbage fra onklen for at få magten i bestyrelsen i familieselskabet, men også kunne få en stilling som sidestillet direktør i Tönnies sammen med sin i øvrigt meget dygtige onkel.

»Robert Tönnies, er du skør?« råbte Clemens Tönnies til sin nevø under et af retsmøderne i foråret. Jo, der er virkelig drama for alle pengene på første parket.

Slagterimogulen har med flid og held opbygget Tönnies fra at være et mindre selskab til en global koncern med en tocifret milliardomsætning og solid indtjening. Årligt slagtes 15 mio. svin på ni produktionssteder i Tyskland og Danmark.

Prominente venner

59-årige Clemens Tönnies bliver i daglig tale kaldt C.T. og er formand for den populære fodboldklub Schalke 04. Han har til regeringen Merkels synlige irritation også stærke forretningsmæssige bånd til Rusland og præsident Vladimir Putin. Den statsejede russiske gasgigant Gazprom betaler hvert år 112 mio. kr. for at sponsorere Schalke 04.

Men klubbens ledelse agter ikke at afbryde forbindelserne med den russiske sponsor trods det fortsat meget anstrengte forhold mellem Rusland og EU på grund af den politiske krise om Ukraine og Ruslands annektering af Krim. Som Clemens Tönnies har udtrykt det i tyske medier, er både Schalke og Gazprom »meget tilfredse med partnerskabet«.