Tysk kemigigant må sluge bittert rekorddyk

Flere års forsøg på at vende Bayer-supertankeren forhindrede ikke et rekordunderskud sidste år. Men nu bliver det bedre, siger ledelsen.

LEVERKUSEN: Det er dyrt at sadle om. Den tyske kemi- og medicinalgigant Bayer, der befinder sig midt i en omfattende strategisk kursændring, annoncerede i går sit første underskud i 35 år, nemlig på 1,36 mia. euro. Sidste år, der heller ikke var godt, havde selskabet et overskud på samme størrelse.

Underskuddet skyldes »hovedsageligt 1,9 mia. euro i afskrivninger og revalueringer (...) i forbindelse med den strategiske kursændring for vores forretningsområder,« sagde koncerndirektør Werner Wenning på en pressekonference, men tilføjede, at selskabets omfattende omstilling bør give betydelige resultater de kommende år.

Heller ikke driften var god for Bayer, der som andre industrikoncerner har måttet sluge en giftig cocktail af økonomisk opbremsning, ugunstige valutakurser og stigende råvarepriser. Således faldt salget sidste år med 3,6 procent. Det var mere, end analytikerne havde ventet, og Bayer var med til at føre de europæiske aktiekurser nedad i morgentimerne.

Divisioner adskilt
Den gamle industrikæmpe er midt i kurven på en større strategisk u-vending, som minder om den, flere andre europæiske industrikonglomerater har måttet gennemgå før Bayer.

Selskabet, der er blevet beskyldt for at have en forvirrende produktportefølje og ditto organisation, gennemførte sidste år en omfattende omstrukturering, der medførte fire klart adskilte divisioner. Nu skiller selskabet sig af med den mest støvede af disse, kemidelen, der foreløbig er placeret i et selvstændigt selskab kaldet Lanxess, der inden for et år skal frasælges.

Herefter vil Bayer hvile på tre ben: Plantebeskyttelse, plastprodukter og medicin. Sidstnævnte har været noget af et smertensbarn for Bayer: I USA er selskabet hvirvlet ind i tusindvis af erstatningssager om den kolesterolbekæmpende medicin Baycol, der viste sig dødelig - erstatningssager, der er blevet opfattet som en alvorlig trussel mod selskabets bundlinje. Medicinaldivisionen, der hverken regnes blandt de rigtigt store eller rigtigt lovende, har længe prøvet at finde en partner til at højne profilen, men heller ikke det er lykkedes. Til gengæld ser selskabet nu ud til at have succes med den Viagra-lignende potensmedicin Levitra.

Lyspunkter
Der var andre lyspunkter i regnskabet, ikke mindst et stærkt forbedret resultat for fjerde kvartal. Det bekræfter tendensen, som kemikonkurrenten BASF illustrerede tidligere på ugen. Dette selskab leverede et overraskende godt regnskab, som der blev lagt mærke til, da kemiindustrien med dens grundlæggende produkter ofte er først til at registrere et opsving i økonomien.