Tysk kemi-gigant overgår forventninger

BASF kommer mod forventning med et hæderligt resultat for 2003 og er optimistisk omkring i år. Det internationale opsving tager til, hedder det fra chefen for kemikoncernen.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Tyske BASF, en af verdens største kemikoncerner, kom ud af 2003 bedre end ventet og regner med rimelig vækst i år, ikke mindst på grund af et forventet internationalt økonomisk opsving.

BASF havde sidste år et overskud før skat og renter på næsten tre milliarder euro (22 mia. kr.), en stigning på næsten fire procent. Dette tal er renset for særlige påvirkninger.

Omsætningen steg med 3,6 pct. til 33,4 milliarder euro (250 mia. kr.) under »vanskelige markedsbetingelser«, fremgik det af regnskabsfremlæggelsen i Ludwigshafen i går.

Resultatet er en glædelig overraskelse, efter at koncernchef Jürgen Hambrecht i november efter et indtægtsfald i tredje kvartal sagde, at han ikke regnede med, at man kunne nå samme højder som i 2002. Men fjerde kvartal blev bedre end ventet og gav en stigning i omsætningen på 6,5 pct. Dette sammen med spareprogrammer og bedre udnyttelse af produktionsapparatet betød, at man alligevel kom hæderligt ud af året. Udbyttet pr. aktie bliver uændret 1,40 euro.

Endnu mere opmuntrende er Hambrechts prognose for 2004. Han regner med moderat vækst. »Internationalt har økonomien tilsyneladende været igennem lavpunktet.

Opsvinget tager til, især vækstmarkederne Asien og USA styrker den verdensomspændende rekreationsproces,« mener Jürgen Hambrecht.

I prognosen fra BASF, der har 87.000 medarbejdere, indgår følgende scenarie:

Et forbedret investeringsklima og en langsom bedring af stemningen hos forbrugerne.

En oliepris på 28 dollar pr. tønde i gennemsnit for 2004.

En fortsat ustabil og svag dollar.