Tysk industris førstemand: Vi skal lære af Skandinavien

Mens vi i Danmark taler om, hvad vi kan lære af det tyske industrilokomotiv, fastslår topchefen for Tysklands største erhvervsorganisation, at Tyskland fremover skal blive mere skandinavisk.

Tysk erhvervsliv har brug for flere investeringer i broer, højhastighedstog, motorveje og bredbåndm og Tyskland har faktisk råderum de kommende år til at løfte investeringerne, understreger administrerende direktør i BDI, Markus Kerber. ?Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mest effektive vej til højere vækst i Europas største økonomi er hverken lettelser i personskatten, selskabsskatten eller diverse afgifter for erhvervslivet. Det altafgørende er, at der bliver sat langt mere tryk på de offentlige investeringer i uddannelse og infrastruktur.

Meldingen kommer fra Tysklands største erhvervsorganisation, Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), der dækker omkring 100.000 virksomheder med i alt otte millioner ansatte.

Mens den absolut største enkeltstående mærkesag i Dansk Industri (DI) og andre danske erhvervs-organisationer er en nedsættelse af skatter og afgifter, er der andre ting betydeligt højere på dagsordenen i DIs tyske søsterorganisation.

»Jeg mener, at vi i store træk skal lade skatterne blive, hvor de er. Tyskland kan forvente budgetoverskud de kommende år, så vi vil have et betydeligt økonomisk råderum. Vi anbefaler stærkt, at alle pengene bliver brugt på infrastruktur, forskning og uddannelse. Vi har først og fremmest brug for et årti med større offentlige investeringer for at få væksten op i gear,« siger administrerende direktør i BDI, Markus Kerber, i et interview med Berlingske Business.

Den tyske industritalsmand mener, at Tyskland på flere områder skal se mod nord og lade sig inspirere af Skandinavien. Det gælder både i forhold til den danske model, hvor løn- og arbejdsvilkår aftales af arbejdsmarkedets parter, og i forhold til de høje offentlige udgifter til infrastruktur og uddannelse på alle niveauer.

»Tyskland kommer formentlig til at bevæge sig i en mere skandinavisk retning. Vi vil blandt andet lære af Norden i forhold til offentlige investeringer. Vi har behov for at investere langt mere i skoler, offentlig transport og anden infrastruktur,« siger Markus Kerber.

Han fremhæver, at de nordiske lande i en årrække har investeret relativt meget i infrastruktur. Et velfungerende motorvejsnet og jernbanenet står blandt andet højt på tysk erhvervslivs prioriteringsliste, fastslår Markus Kerber.

Offentligt milliardoverskud

»Tysk erhvervsliv har virkelig brug for flere investeringer i broer, højhastighedstog, motorveje og bredbånd. Vi har faktisk råderum de kommende år til at løfte investeringer i infrastruktur og uddannelse markant og samtidig holde skatterne i ro,« siger Markus Kerber og henviser til, at der fremover er udsigt til et stort årligt milliardoverskud på den offentlige tyske saldo.

I den danske debat bliver Tyskland ellers fremhævet som et foregangsland, der har vist, hvordan det er muligt at klare sig godt i den globale konkurrence og holde på industriarbejdspladserne.

Markus Kerber understreger dog, at mange tyske politikere og topchefer i øjeblikket kigger mod Skandinavien for at hente ny inspiration.

»I Danmark har I også et fornuftigt svar på debatten om minimumslønninger. Det rigtige for Tyskland vil være at lade arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger beslutte minimumslønningerne i de enkelte brancher, ligesom man gør i Danmark. Det vil derimod ikke virke med fælles minimumslønninger på tværs af alle sektorer,« siger Markus Kerber.

Spørgsmålet om minimumslønninger er et af de aktuelle emner, som forbundskansler Angela Merkels konservative parti, CDU, og socialdemokratiske SPD i øjeblikket diskuterer i de igangværende forhandlinger om en ny regeringskonstellation.

Markus Kerber er overordnet optimist i forhold til forhandlingerne, selv om han blandt andet frygter SPDs og De Grønnes krav om en ny formueskat.

Et par sikre hænder

»Men alt i alt tror jeg, at der kommer et fornuftigt resultat ud af forhandlingerne. Der er heldigvis bred politisk enighed om, at det vil være fornuftigt med større investeringer i uddannelse og infrastruktur. Med Angela Merkel ved roret vil Tyskland samtidig fortsat blive styret af et par sikre hænder,« siger Markus Kerber.

Selv om den tyske industritalsmand er tilfreds med, at Tyskland bliver mere skandinavisk, fastslår han dog, at der er grænser. Han mener, at det nuværende tyske skatteniveau og størrelsen af den offentlige sektor i Tyskland er passende.

»Man skal også passe på, at velfærdsstaten ikke bare bliver ved med at blive større. Det bliver ganske enkelt for dyrt. Men vi kan lære af Skandinavien på flere områder. Når alt kommer til alt, vil kombinationen af en tysk og en skandinavisk model være rigtig fornuftig,« siger Markus Kerber.

Ved det tyske valg i slutningen af sidste måned fik Angela Merkels konservative parti, CDU, og det bayerske søsterparti CSU 311 ud af de 630 pladser i den nye forbundsdag. Politiske iagttagere venter nu, at forhandlingerne munder ud i en bred koalition mellem CDU/CSU og SPD.

Fra 2005 til 2009 dannede CDU/CSU regering med netop SPD, men samarbejdet kostede SPD millioner af stemmer ved valget i 2009. Derfor ventes det, at SPD vil stille betydelige krav for at støtte Merkel igen.