Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I floden af historier, der udløb fra det gigantiske læk af data fra Mossack Fonseca, gemte der sig en mere kulørt af slagsen. Flere medier kunne noget opsigtsvækkende trække tråde fra det panamanske advokatselskab tilbage til Anden Verdenskrig og en koldblodig rottenführer fra SS-divisionen.
Forbindelsen hedder Jürgen Mossack, og som efternavnet antyder, spiller han en temmelig central rolle i hele affæren om advokatselskabet i Panama, der i årevis har hjulpet internationale toppolitikere, sportsstjerner og globale virksomheder med at gemme formuer af vejen i det mellemamerikanske land.
I 1977 stiftede han sammen med Ramón Fonseca advokatselskabet Mossack Fonseca, der kom i hele verdens søgelys, efter at en eller flere personer har lækket 11,5 mio. dokumenter om selskabets kunder fra hele verden til den tyske avis Süddeutsche Zeitung.
Historien om Jürgen Mossack, og hvordan han landede i først Panama og siden hen en gigantisk storm om skattely, begynder noget tidligere.
Under Anden Verdenskrig var hans far, Erhard Mossack, indrulleret i Hitlers SS-division, hvor han ifølge britiske Daily Mail ledte en Luftwaffen-eskadrille. Efter krigen fortsatte faderen karrieren hos CIA, hvor han i årevis spionerede i Cuba, og som følge af det blev familien indlogeret i Panama City, hvor Jürgen Mossack bor i dag med sin kone og to døtre.
Den tyske immigrant beskrives af det amerikanske finansmedie Bloomberg som »hjernen« bag forretningen, mens makkeren Ramon Fonseca med egne ord har fungeret som »drømmeren« i det succesfulde partnerskab.
Ifølge den internationale journalistorganisation ICIJ, der har samarbejdet om at efterforske og offentliggøre historierne fra det historisk store datalæk, har Mossack Fonseca samarbejdet med flere end 14.000 banker, advokatfirmaer og andre mellemmænd i arbejdet med at etablere de hundredtusindvis af skuffeselskaber, der er blevet brugt til at kanalisere store formuer uden om internationale skattemyndigheders søgelys.
Mossack Fonseca beskæftiger i omegnen af 500 personer i Panama og resten af verden, og selskabets menes at være blandt verdens førende, når det kommer til at yde bistand med at oprette skuffeselskaber og hjælpe privatpersoner og selskaber med at komme i skattely.
De to stiftere har foreløbig stået fast på, at de ikke har foretaget sig noget ulovligt, og i et interview med Bloomberg siger Jürgen Mossack, at det er umuligt at komme uden om »brodne kar«, når man skaber så mange selskaber, som Mossack Fonseca har hjulpet med.
»Katten er ude af sækken. Nu må vi forholde os til eftervirkningerne,« konkluderer den tyskfødte advokat.