Tysk EU-chef vil have fuldt tryk på kampen om EUs milliarder

EUs budgetkommissær, Günther Oettinger, vil have forhandlingerne om EUs budget-milliarder færdig til næste forår. Det vil vise, at EU ikke går i stå efter Brexit, mener han. Finansminister Kristian Jensen (V) tror ikke på, at forhandlingerne bliver færdige næste forår.

EUs budgetkommissær Günther Oettinger vil have forhandlingerne om EUs kommende budget færdig i marts næste år. Foto: Emmanuel Dunand. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

For et lille land som Danmark er der tale om et svimlende beløb, når de 27 EU-lande mødes for at krydse klinger om EUs budget for årene 2021 til 2027. Samlet set er bugetrammen på rundt regnet 9.500 millarder kroner.

Men EUs budgetkommissær, tyske Günther Oettinger, er fast besluttet på, at EU-landene skal blive færdige med forhandlingerne til tiden. Han lægger op til, at forhandlingerne vil vare fra juni og frem til marts næste år. Derved vil de blive færdige kort tid før, der er valg til EU-parlamentet i maj.

Udsagnet kom, da Günther Oettinger var på besøg i Danmark for at fortælle regeringen og Folketingets Europaudvalg om Kommissionens forslag til et nyt EU-budget, der både indebærer en besparelse og en ekstra regning til EU-landene, herunder Danmark.

»Jeg er her for at tale om prioriteringer og tal og for at overbevise den danske regering og politikere om, at Kommissionens forslag til nyt budget er balanceret. Vi lægger op til 15 pct. besparelser og 15 pct. ekstra betalinger fra medlemslandene,« siger Günther Oettinger

»Der skal være tale om fair forhandlinger, men vi skal være færdige med dem til tiden. Det vil være et klart signal om enighed og god selskabsledelse. Dels at vi ikke lader programmerne stå stille, og dels at vi ikke efterlader det indtryk, at EU går i stå med Brexit,« siger Günther Oettinger, der understreger, at en ny dagsorden for det kommende EU-budget ikke bare handler om, at EU mister penge på grund af Brexit.

Der er også øget pres på udgifterne - blandt andet på grund af flygtninge- og immigrantkrisen.

Günther Oettinger vil ikke direkte kommentere udmeldingerne fra bl.a. den danske regering om, at vi ikke vil betale mere til EUs fælles kasse. Günther Oettinger mener, at de øgede bidrag er et spørgsmål om at skabe ekstra værdi for EU og medlemslandene.

Står stærkere rustet

Mere konkret lægger EU-Kommissionen på udgiftssiden op til en lidt anden brug af pengene end hidtil. Kommissionen vil gerne skære ned på pengene til landbrugsstøtten og strukturfondene.

Modsat vil Kommissionen bruge flere penge på blandt andet forskning, innovation samt Erasmus-programmet, der sender unge på uddannelse i andre EU-lande.

»Når vi ser på den globale konkurrence og på, hvad der sker i Silicon Valley, Kina og selv Israel, er det klart. at vi skal bruge flere penge på at investere mere i forskning og innovation. Hvis du eksemplvis ser på truslen fra cybercrime, så har vi en ny, udefrakommende udfordring. Den kan ingen virksomheder eller lande klare alene. End ikke lande som Frankrig og Tyskland. Men en samlet union vil stå langt stærkere rustet til at klare de udfordringer,« siger Günther Oettinger, der ligeledes håber, at en større udveksling af studenter i Erasmus-progammet vil være med til at give mindre EU-skepsis blandt de unge.

Godkendelse af den endelige budgetramme kræver enstemmighed i Ministerrådet samt et absolut flertal i Europaparlamentet. Dansk Industri mener, at de kommende forhandlinger bliver uhyre vanskelige, og at erfaringer fra tidligere viser, at forhandlingerne ikke kan forventes færdige inden udgangen af 2019 og muligvis først afsluttes endeligt i 2020.

I en kommentar til Berlingske Business skriver finansminister Kristian Jensen (V), at han ikke kanse for sig, at forhandlingerne om budgettet bliver færdige allerede i foråret 2019.

»Denne her proces kommer til at tage rigtig lang tid, og jeg tror, det er urealistisk at lande et nyt budget, som så skal godkendes af et nyt Europa-Parlament på den anden side af parlamentsvalget næste sommer. Men det er vigtigt, at vi kommer i gang allerede nu, og jeg havde et godt møde med Günther Oettinger, hvor jeg fik fremlagt Danmarks synspunkter om, at et mindre EU også må betyde et mindre budget.,« skriver Kristian Jensen.