Tysk erhvervsliv stadig pessimistisk

Spørger man kansler Schröder, er der lys for enden af tunnelen i Tyskland, men der er tilsyneladende ikke mange andre, som kan se det. Nye tal fra Ifo-instituttet viser ringere tillid i erhvervslivet.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN

Tysklands økonomi er stadig ikke sprunget i gang, og forventningerne om, at det sker snart, fik i går endnu en kold afvaskning. Den såkaldte Ifo-erhvervsindeks er i marts faldet fra 96,4 til 95,4 point. Ifo-indekset er et af de vigtigste, tidlige varslingssystemer for økonomien i EUs største land. Ifo-instituttet i München tager hver måned temperaturen på erhvervsklimaet blandt 7.000 virksomheder. Det er anden måned i træk, at indekset falder - efter ni måneder med uafbrudt stigning.

Chefen for Ifo-instituttet Hans-Werner Sinn gav i går udtryk for »tiltagende bekymring« for den tyske konjunktur. I virksomhederne er »forventningerne for de kommende seks måneder tydeligt blevet mindre,« sagde han.

De nedslående nyheder kom dagen efter, at kansler Gerhard Schröder i en 70 minutter lang tale i Forbundsdagen havde forsøgt at sprede optimisme og sagt, at det går fremad. Men tyskerne tror stadig ikke på, at opsvinget er rundt om hjørnet, lader det til, og derfor fortsætter de med et lavt forbrug. Deres opsparing viser, at mange ikke mangler penge, men de tør ikke bruge dem - og Ifo-indekset dokumenterer, at der ikke er håb om en snarlig ændring, trods kanslerordene.