Tysk energinet advarer om begrænset strømeksport til nabolande

»Vi antager, at der kommer en højst stresset situation i løbet af den kommende vinter,« siger teknologidirektøren for Tysklands største eloperatør og varsler eksportbegrænsninger.

Amprion, Tysklands største eloperatør, varsler nu, at man for at undgå perioder med strømsvigt og flaskehalse kan stoppe eksporten til nabolande midlertidigt i vinterperioden. Arkivfoto: Roland Weihrauch/AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tysk pendant til Energinet advarer nu om, at energikrisen kommende vinter kan blive så hård, at strømeksporten til Tysklands nabolande bliver afbrudt.

Det sker, efter at Energistyrelsen for nylig advarede om, at vinteren herhjemme kan byde på planlagte strømafbrydelser på op til to timer.

Til Financial Times siger teknologidirektør Hendrik Neumann fra Amprion, Tysklands største eloperatør, at man for at undgå perioder med strømsvigt og flaskehalse kan stoppe eksporten midlertidigt som en »sidste udvej«.

»Vi antager, at der kommer en højst stresset situation i løbet af den kommende vinter,« siger han.

En begrænset tysk eksport vil især gå hårdt ud over Frankrig, der normalt er nettoeksportør af strøm, men som for tiden kun producerer strøm i halvdelen af sine 56 atomkraftværker.

Men det kan selvsagt også få konsekvenser for nabolande som Danmark.

Transitland

I det transnationale elnet i Nordeuropa er Danmark i høj grad et såkaldt transitland, der blandt andet producerer, importerer og videreeksporterer strøm.

Hvilke lande, der eksporterer eller importerer strøm, afhænger blandt andet af vejrforholdene. Er der meget vind, eksporterer Danmark i højere grad strøm end ellers.

I skrivende stund eksporterer Danmark eksempelvis strøm til Tyskland, men importerer strøm fra Sverige, og det er svært at sige, præcis hvor afhængige Danmark er af strøm fra Tyskland generelt.

Men sikkert er det, at hvis Tyskland ikke eksporterer strøm, skal de øvrige lande producere eller importere mere, hvilket kan drive priserne op.

Det var også Marie Münsters pointe, da Norge tidligere på året åbnede for at sløjfe eksporten til Danmark.

»Vores transmissionskapacitet til og fra vores omkringliggende lande er så velfungerende, at vores sandsynlighed for at stå uden strøm er ret lille. Det er snarere højere elpriser, vi kan forvente, end knaphed,« sagde Marie Münster, der er professor i analyse af energisystemer på Danmarks Tekniske Universitet.

Siden februar er elpriserne i Danmark steget med mere end 200 procent – og den har i perioder været endnu højere.