Tysk ejendoms-marked kun for proffer

Det er svært at finde danske erhvervsejendomme, som er til salg. Investeringsselskaberne tilbyder derfor tyske ejendomme, men markedet er svært at gennemskue for private.

Danske investeringsselskaber har stadig sværere ved at finde danske erhvervsejendomme til salg.

Det har fået selskaberne til at søge udenlands - bl.a. til Tyskland - og vellønnede danskere, som ønsker at udskyde skat eller investere i erhvervsejendomme via timands selskaber, modtager netop i denne tid mange tilbud.

Men Tyskland er et risikabelt marked, mener Jan Kristensen, direktør i investeringsselskabet Kristensen & Holmberg A/S.

»Kradser man i overfladen, viser det sig, at en stor del af erhvervsejendomsmarkedet holdes i live af de tyske banker. Hvis bankerne beslutter at kaste ejendommene ud i fri handel, vil vi se et større prisfald. Vi mener ikke, at bunden er nået for det tyske erhvervsejendomsmarked endnu,« siger Jan Kristensen.

Skumle klausuler
Ivan Petz, investeringsdirektør i Hansen og Nøttrup A/S, er uenig. Han mener, at der er muligheder i Tyskland, hvis bare man ser sig godt for.

»Lejekontrakterne er skruet anderledes sammen i Tyskland. De kan indeholde skumle klausuler, der gør det muligt for lejer at opsige kontrakten. Vi sørger altid for at ændre kontrakterne, så der ikke er sådanne klausuler,« siger Ivan Petz.

Hverken Kristensen & Holmberg eller Hansen og Nøttrup er medlemmer af den nye brancheorganisation for investeringsselskaberne på erhvervsejendomsmarkedet (DEB). De mener ikke, at kravene for at blive optaget i foreningen er skrappe nok. Jan Kristensen anbefaler desuden, at investorer rådfører sig med en revisor og egen advokat inden en evt. investering.

Ivan Petz mener, at man først og fremmest skal se på, hvilke interesser sælgeren af investeringsprojektet har.