Tysk domstol slår fast: Tømmermænd er en sygdom

En tysk domstol fastslog mandag, at tømmermænd er en sygdom. Dommen er rettet mod et unavngivet tysk firma, som hævder at kunne kurere eftervirkningerne af alkohol.

Den traditionsrige Oktoberfest i München begyndte i weekenden, og får man som deltager tømmermænd dagen derpå, kan man nu påberåbe sig, at man er ramt af sygdom.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

De fleste af os har prøvet at sidde med ondt i håret og et hoved på størrelse med en mellemstor luftballon efter en aften med våde varer og dertilhørende høje promiller. Kvalmen trænger sig på, og man ligner en rotte, der har fået for lidt gift.

I en sådan situation føler man sig syg, og mandag slog en tysk domstol fast, at man faktisk er syg. Retten i Frankfurt definerede »sygdom« som »små eller midlertidige forstyrrelser i kroppens normale tilstand«, og den tilstand hører tømmermænd altså under ifølge The New York Times.

Selv om diagnosen kan synes som en ganske ringe trøst, når man dagen derpå kæmper med tømmermændenes kvababbelser, så kan dommen faktisk få ganske stor betydning.

Der er nemlig en række virksomheder, der hævder, at deres produkter kan kurere tømmermændenes dertilhørende hovedpine, træthed og kvalme, og det må de altså ikke ifølge retten i Frankfurt, hvis der ikke er tale om et egentligt lægemiddel.

Dommen tog udgangspunkt i et søgsmål mod et unavngivet tysk firma fra en kunde, som klagede over, at virksomheden – ifølge sagsøger – fejlagtigt hævdede, at deres produkter kunne kurere tømmermænd. Det må antages, at det ikke var sagsøgers oplevelse.

Men i dommen lød det ifølge det tyske medie Deutsche Welle, at »information om et fødevareprodukt må ikke tilskrive produktet nogen egenskaber til forebyggelse, behandling eller helbredelse af en menneskelig sygdom eller give indtryk af at have en sådan egenskab«.

Og den dom kan altså have betydning for de firmaer, som sælger produkter, der skal forestille at kunne kurere tømmermænd.

Oktoberfest, dirndl og lederhosen

Ifølge et tysk studie, som blev offentliggjort i et amerikansk tidsskrift, definerede man tilbage i februar tømmermænd som »ubehagelige fysiske og psykiske symptomer, der forekommer, når alkoholmængden i blodet falder til nul efter at have været forhøjet«.

Man fastslog dengang, at der ikke var nogen kendte medikamenter, som kunne kurere de symptomer, og man afviste også de mere tvivlsomme råd, hvoraf »reparationsbajeren«, som er et yndet middel på blandt andet Roskilde Festival, må forventes at høre under.

Ifølge studiet tjener tømmermænd faktisk som et advarselstegn, der i princippet burde være et værn mod, at man udsatte sig selv for uhyrlighederne igen.

Der er dog flere beviser på, at dette ikke helt efterleves, for mandagens dom kommer i kølvandet på den spæde start af efterårets traditionsrige oktoberfester. Det er ved disse fester, at man ser mænd og kvinder iført de traditionelle dirndl og lederhosen, mens der – for det meste – indtages øl i betragtelige mængder.