Tysk bankchef fordoblede sin egen løn

Chefen for Deutsche Bank har bevilget sig selv en lønfremgang på næsten 60 pct. Samtidig står han anklaget i en retssag om gyldne håndtryk. Gageforhøjelsen vil næppe gøre Josef Ackermann mere populær i Tyskland.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Midt i en retssag om topchefers lønninger har lederen af Deutsche Bank, Tysklands største pengeinstitut, bevilget sig selv en gageforhøjelse på næsten 60 procent.

Deutsche Bank-chefen Josef Ackermann indkasserer således elleve millioner euro (82 mio. kr.) for sine tjenester i 2003. Året før måtte han nøjes med 6,9 millioner euro (52 mio. kr.).

Oplysningerne er ifølge Financial Times indeholdt i dokumenter, som Deutsche Bank senere på måneden sender til det amerikanske finanstilsyn. Banken er forpligtet til at meddele detaljerede regnskabstal, fordi den er noteret på børsen i New York.

Ackermanns lønhop skal formentlig ses på baggrund af et godt år for hans bank. Deutsche Bank havde sidste år en forrentning af egenkapitalen på 13 procent, toogenhalv gange så meget som i 2002. Overskuddet er mere end tredoblet, aktionærerne fik 15 pct. mere i udbytte, og aktien er steget med knapt 14 pct. siden årets begyndelse, især som følge af fusionsrygter.

Lænset virksomheder
Men den schweizisk fødte Ackermann står også i centrum i en af Tysklands største erhvervsretssager i nyere tid. Ackermann er anklaget for at have givet alt for gyldne håndtryk til direktionen og andre ledere fra Mannesmann-koncernen, da denne i 2000 blev overtaget af britiske Vodafone. Han var dengang medlem af Mannesmanns bestyrelse og havde ikke selv økonomisk udbytte af handelen. Han beskyldes imidlertid sammen med bestyrelseskolleger for at have lænset virksomheden for værdier ved at hælde formuer ud over Mannesmann-cheferne inden de skulle gå som følge af sammenlægningen.

Ackermann afviser at have gjort noget forkert, men sagen har udløst en politisk debat i Tyskland om, hvor høje lønninger og frynsegoder en topchef kan have. Ackermann har afvist diskussionen ved at erklære, at ledere, der skaber værdier for deres virksomheder, også skal belønnes. Han har ladet forstå, at han finder debatten provinsiel. Den nye afsløring vil ikke gøre hans position i den tyske offentlighed nemmere. Henvisninger til, at hans grundløn kun er på omkring en million euro (7,5 mio. kr.), og at resten er afhængig af, hvordan bankens regnskaber ser ud, vil næppe blive anset som et rimeligt argument i Tyskland i en tid med økonomisk stagnation og stor arbejdsløshed.