Tysk avis vil tjene penge med bøger

Süddeutsche Zeitung vil også være bogforlag og håber derved at rette op på den skrantende økonomi.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Som den første, tyske avis sælger Süddeutsche Zeitung fra i dag med også at sælge bøger til sine læsere. Initiativet skal hjælpe det kriseplagede dagblad med at skaffe flere indtægter.

Tyske aviser kan ikke i modsætning til f.eks. danske klage over dalende oplag. Süddeutsche Zeitung, en socialliberal kvalitetsavis med hovedsæde i München, trykkes i 437.000 eksemplarer og har over en million læsere. Men faldende annoncemængder har som andre steder i verden ført til stærkt svindende indtægter. I slutningen af 2002 blev avisen reddet med en finansiel indsprøjtning fra et større medieholdingselskab, medarbejdere blev afskediget og flere tillæg nedlagt.

Det nye Süddeutsche Zeitung Bibliothek med 50 titler fra verdenslitteraturen skal opfylde tre mål. For det første håber man på at få nye læsere, der bliver opmærksomme på avisen ved at købe bøgerne. For det andet skal nuværende læsere knyttes tættere til bladet. For det tredje regner man med konkrete merindtægter som følge af bogsalget, siger avisens administrerende direktør Klaus Josef Lutz til Financial Times Deutschland.

Målsætning
Lutz satser på merindtægter fra bøgerne på op til ti millioner euro (75 mio. kr.). Det kræver dog, at der sælges mange eksemplarer. De nydeligt indbundne værker tilbydes for 4,90 euro (36,75 kr.) stykket direkte fra forlaget eller via boglader. Dertil kommer et mindre forsendelsesgebyr.

Süddeutsche Zeitung har fået ideen fra Italien. Her er aviser længe blevet tilbudt sammen med videoer eller bøger. Avisen La Repubblica skal således have tjent 84 millioner euro (630 mio. kr.) på sit eget, 50-binds bibliotek. I modsætning til La Repubblica vil Süddeutsche Zeitung dog sælge bøgerne separat. Klaus Josef Lutz forventer, at også andre tyske aviser pønser på at gå ind på bogmarkedet. I Danmark har Weekendavisen en bogklub, og Børsen udsender erhvervslitteraur på eget forlag.