Tyrkiet vil bygge verdens største lufthavn

Tyrkiet har planer om at bygge verdens største lufthavn tæt på Istanbul. Målet er at nå op på 150 mio. passagerer om året, og virksomheder kan nu byde ind på det store byggeprojekt.

Atatürk lufthavnen nær Istanbul får selskab af verdens største lufthavn, som Tyrkiets transportminister løftede sløret for i går, Fold sammen
Læs mere
Foto: OSMAN ORSAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiets transportminister har offentliggjort planerne for landets nye store byggeprojekt. Landet vil bygge verdens største lufthavn tæt på storbyen Istanbul, skriver den tyrkiske avis Todays Zaman.

Lufthavnsprojektet er estimeret til at skabe 120.000 job og koste 8,7 milliarder dollar, svarende til over 50 milliarder kroner. Det vil gøre projektet til det dyreste udviklingsprojekt i Istanbuls historie, skriver avisen.

"I dag er antallet af flypassagerer fire gange så stort som Istanbuls befolkning. Vi kan ikke udvide Atatürk lufthavnen, men vi skal udvide Istanbuls lufthavnskapacitet, så det gør vi gennem en ny lufthavn; verdens største," lød det fra Tyrkiets transportminister Binali Yildirim på et pressemøde.

Lufthavnen skal bygges på Europa-siden af Istanbul, der som by er delt mellem to verdensdele; Europa og Asien. Istanbuls foreløbigt to lufthavne ligger på hver sin side. På Europa-siden ligger Atatürk, der håndterer omkring 45 mio. passagerer om året, og Sahiba, der har omkring 15 mio. passagerer, ligger på Asien-siden.

Der er nu åbnet op for, at virksomheder kan byde ind på projektet. Efter planerne skal første stadie af lufthavnen være færdigt allerede i 2017 og målet er, at den nye kæmpelufthavn til slut skal nå op på 150 mio. passagerer om året.

Dermed melder Istanbul sig ind i kampen om at bygge verdens største lufthavn; en kamp, hvor Dubai er nærmeste konkurrent. Med lufthavnen Dubai World Central vil emiratstaten skabe verdens største lufthavn med 160 mio. passagerer om året, og de to byer er derfor i tæt konkurrence.

Dubai var, ifølge Todays Zaman, det største knudepunkt for flytrafik i Mellemøsten i 2012, hvor de havde næsten 60 mio. flypassagerer. Transportministeren Binali Yildirim sagde til pressemødet, at Istanbul, med sine to lufthavne, når op på næsten samme niveau.

Den nye lufthavn nær Istanbul skal samtidig hjælpe storbyen i kampen om at blive udtaget som værtsby for OL i 2020. Udover Istanbul er Baku i Azerbaijan, Doha i Qatar, Madrid i Spanien, Rom i Italien og Tokyo i Japan med i puljen om at blive værtsby i 2020.

Afgørelsen falder senere i år, når der holdes olympisk møde i september. Istanbul har ikke tidligere været vært for OL.

Se billederne: Her er verdens største lufthavne