Tyras ben skal være 13 meter længere: I dag lukker hanen til Danmarks gasforsyning

Hvis alt går efter planen, lukker hele Danmarks forsyning af naturgas ned fredag. Det sker, fordi Tyra Øst-platformen, hvor 97 procent af det nationale forbrug af naturgas kommer fra, skal renoveres for 21 mia. kr. Det medfører en mindre prisstigning for forbrugerne.

Tyra Øst har i årtier forsynet hele Danmark med naturgas, men nu må vi kigge mod udlandet. Platformen skal nemlig renoveres. Det vil koste 21 mia. kr. og tage tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Total

I løbet af fredagen lukker Danmarks hane af naturgas, som i årtier er blevet tappet direkte fra Nordsøens undergrund. Det sker, fordi Tyra Øst-platformen, som står ca. 225 kilometer vest for Esbjerg, skal renoveres i løbet af de næste tre år.

Tyra Øst er knudepunktet for stort set alt den naturgas, der bliver hevet op af den danske Nordsø. I alt løber 97 procent af alt den naturgas, vi bruger i Danmark, gennem denne ene platform.

Det betyder, at vi fremover må kigge i andre retninger for at få tilstrækkelige mængder af den naturgas, som vi blandt andet bruger til opvarmning af huse samt i forskellige industrier.

»Nu skal Danmark forsynes med gas fra Tyskland, med biogas fra vores egne gaslagre samt med en lille smule gas fra et andet felt i Nordsøen. Så det er et ændret forsyningsbillede,« siger Jeppe Danø, der er områdeleder for gassystemansvar i Energinet, som administrerer Danmarks energiinfrastruktur.

Prisstigning på vej

Denne ændring i forsyningsbilledet består i, at Danmark går fra at være eksportland til at være importland. Hvor vi før har eksporteret en masse af den naturgas, som først Mærsk Oil og siden Total har pumpet op af den danske undergrund, skal vi nu til at importere gassen fra udlandet.

Jeppe Danø, områdeleder for gassystemansvar i Energinet

»Når Danmark nu går fra at eksportere til at importere gas, regner vi med, at prisen på gas kommer til at stige en anelse.«


Det betyder, at priserne, som danskerne betaler for naturgas, formodentligt kommer til at stige. Det bliver dog ikke i en størrelsesorden, der kommer til at drive folk fra hus og hjem, forklarer Jeppe Danø.

»Indtil nu har prisen på gas i Danmark været en anelse lavere end andre steder i Europa. Når Danmark nu går fra at eksportere til at importere gas, regner vi med, at prisen på gas kommer til at stige en anelse. Men det er ikke store beløb,« siger Jeppe Danø.

Et foreløbigt bud er, at det drejer sig om cirka fem øre pr. kubikmeter gas, man køber. Et parcelhus på 150 kvadratmeter vil typisk bruge mellem 1.500 og 2.000 kubikmeter gas om året på opvarmning.

Renovering for 21 mia. kr.

Nordsøens undergrund er fyldt med både naturgas og olie, og det er særligt naturgas, som Tyra Øst-platformen siden starten af 1980erne har hevet uanede mængder af op til overfladen.

Da man ikke kan erstatte gas i undergrunden med vand, som man ellers kan, når man pumper olie op, betyder det, at jorden under Tyra er sunket sammen. Sammenlagt er platformen sunket cirka fem meter. Nu er den altså så tæt på vandoverfladen, at den er i fare for at blive ramt af de enorme bølger, som kan piskes op af Nordsøen i vinterhalvåret.

Derfor skal Tyras ben forlænges med 13 meter. I anledningen bliver selve platformen også udskiftet. Prisen for renoveringen bliver ca. 21 milliarder danske kroner, hvilket gør projektet til den største investering nogensinde i den danske Nordsø.

Investeringen foretages af det franske olie- og gasfirma Total, som i 2017 opkøbte Mærsk Oil, som indtil da havde stået for størstedelen af olie- og gasproduktionen i Nordsøen.

»Vi kommer til at flytte rundt på cirka 100.000 ton stål, hvilket svarer til 13 Eiffeltårne, midt ude i Nordsøen. Det her bliver en enorm ingeniørmæssig bedrift,« siger Morten Hesselager Pedersen, der er projektdirektør for Tyra-genopbygningsprojektet hos Total.