Tvilum tjente mest ved et industrisalg

Otte mindre og mellemstore danske virksomheder blev i løbet af kun tre år til Europas største saml-selv møbelfabrik, og de tjente store summer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke altid lykken med en børsnotering.

Og et godt eksempel at tage ved lære af, er det vellykkede industrisalg er danske Tvilum-Scanbirk ved Århus.

Tvilum-Scanbirk er i dag den førende europæiske producent af saml-selv-møbler med Ikea som en af de største kunder.

Denne gigant er skabt på få år.

Rådgivningsvirksomheden Audon Partners kom i 1996 i kontakt med ejerne af seks jyske møbelfabrikker, blandt andet Tvilum.

Virksomhederne blev konsolideret til en koncern med navnet Tvilum, og blev solgt til et nyt holdingselskab, hvor finansielle investorer ejede 60 procent af aktierne.

Denne konsolidering skabte grundlaget for større investeringer, samt etableringen af flere danske arbejdspladser.

Men det var kun første skridt. Efter et år fusionerede Tvilum koncernen med HLJ-koncernen, der ejede møbelvirksomheden Scanbirk og de oprindelige ejere fik en væsentlig formuetilvækst.

Efter tre år ønskede ejerne en børsnotering, men Audon Partners fandt frem til den amerikanske virksomhed Masco Corporation, der med stærke synergimuligheder kunne betale en højere pris og derfor endte med at købe Tvilum-Scanbirk.

I januar 2000 var handlen en realitet, og i følge ejerne af Tvilum-Scanbirk indbragte salget til Masco cirka 20 procent mere, end man ville have fået ved en børsintroduktion