TV på Thorsen og Trads i retten

Når PFA dommen afsiges i dag har TV for første gang i dansk retshistorie fået lov at fotografere andet end selve domsafsigelsen inde i retssalen. Afdelingen for de pengestærke fanger

Læs mere
Fold sammen
Når DRs og Ritzaus bureaus kameraer i dag sender TV billeder fra Østre Landsret er det for første gang i dansk retshistorie med tilladelse til at vise Danmarks befolkning, hvordan de to tiltalte befinder sig på deres pladser i retten.

Kl. 12.00 afsiges dommen og i fem minutter inden - fra 11.55 til 12.00 kan DRs kameramænd frit transmittere billeder af Kurt Thorsen og Rasmus Trads, samt de øvrig tilstedeværende i retten. Kameraerne er anbragt på faste pladser, hvorfra de kan svinges, så man undgår at kameramændene bevæger sig rundt i retten. Ønsker nogen af de tilstedeværende i retten ikke at blive fotograferet, har dommeren inden TV starter meddelt, at der nu vil blive fotograferet, og at man nu kan forlade retten. Under domsafsigelsen, hvor retsformanden læser dommen op, er der kameraer på både formanden og de juridiske dommere, mens lægdommerne ikke fotograferes. Også bemærkningerne til dommen transmitteres. Derefter slukkes der for kameraerne.

I Københavns byret var TV kameraerne også med, da Thorsen og Trads blev kendt skyldige og fik de domme, som Landsretten i dag tager stilling til. Men dengang måtte TV kun sende billeder af selve domsafsigelsen ud til danskerne. Og det var ikke første gang, TV var med i retten.

De levende billeders retshistorie går langt tilbage. Da Højesterets præsident den 2. februar 1978 afsagde den såkaldte Christianiadom , skete det for første gang i en dansk retssal for snurrende kameraer.

Næste gang TV kameraerne kørte under en igangværende retssag var under rigsretssagen mod den tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen. Umiddelbart før det første retsmøde i sagen den 7. december, 1993, fik medierne lejlighed til " i 20 minutter at filme og fotrografere i retssalen med bl.a. de 22 dommere siddende bag de kongeblå skranker i den hvide nyindrettede retssal", som Berlingske Tidendes retsreporter beskrev det.

TV stationerne ville også godt have transmitteret domsforhandlingen, men Rigsretten gav kun tilladelse til at filme under domsafsigelsen den 22. juni 1995, samt under afsigelsen af kendelser undervejs.

Da Peter Lundin 15. marts 2001 i Østre Landsret blev idømt lovens strengeste straf, fængsel på livstid, blev der TV transmitteret fra domsafsigelsen. Men stadig blev der ikke bragt levende billeder af den tiltalte i retssalen.

Det blev der som sagt heller ikke under afsigelsen i den første PFA dom i Københavns Byret den 14. juni 2000. Dommeren, Peter Lind Larsen, havde derimod først sagt nej til TV i retten overhovedet. Han mente, at filmkameraer ville forstyrre. Beslutningen blev imidlertid omstødt af Østre Landsret og hele Danmarks kunne følge Peter Lind Larsens domsafsigelse direkte på TV.

I dag går Østre Landsret i ankesagen mod Kurt Thorsen og Rasmus Trads så et skridt videre.

Dr1 starter transmissionen fra retssalen kl. 11.20, TV-2 sender ekstra nyheder 11.30 og www.berlingske.dk bringer video fra Ritzau-optagelserne snarest efter domsafsigelsen.