TV følger Thorsen og Trads til dom

TV-kameraer følger fredag Kurt Thorsen og Rasmus Trads på vej til deres dom ind i retssalen i PFA-sagen. Men retssager skal ikke være tv-underholdning, lyder advarslen.

Læs mere
Fold sammen
Selv om der ikke må bringes billeder af de tiltalte, når de modtager dommen brydes der med fredagens TV-dækning endnu en grænse for mediernes dækning af retssager. Hidtil har det kun været tilladt at optage selve domsafsigelsen.

Dommerforeningens formand, Henrik Linde, er tilhænger af åbenhed i retssalene. Men der er også en grænse, som medierne snart har nået.

"Principielt skal der være størst mulig åbenhed i retssagerne for at undgå at der opstår myter. Men vi går efter min mening over grænsen, hvis afhøring af vidner og tiltalte bliver sendt i tv," siger Henrik Linde.

Det vil for det første komme på tværs af det princip, at vidner ikke må høre hinandens forklaringer og dermed få mulighed for at afstemme dem.

For det andet vil et tv-kamera efter Henrik Lindes mening påvirke selve sagens gang.

"Intens tv-dækning kunne let påvirke både forklaringernes indhold og den måde, de bliver afgivet på," siger Henrik Linde.

Formanden for Advokatsamfundet, Jon Stokholm, er enig.

"Man skal jo være meget opmærksom på, at det ikke forstyrrer en retssags forløb. I sagen mod O.J. Simpson i USA så vi, at alle de implicerede konstant procederede deres sag over for kameraet," siger Jon Stokholm.

Han peger yderligere på det problem, at der i civile retssager mellem virksomheder ofte fremkommer oplysninger, som virksomhederne nødig vil have udbasuneret til hele befolkningen.

Og kameraer i retssalene vil efter Jon Stokholms mening få de fleste virksomheder til at vælge voldgift til at afgøre juridiske slagsmål i stedet for retssager. Og dermed mister retssystemet de afgørelser, som løbende danner grundlaget for fremtidige domme.

Domsafsigelsen kan følges direkte på DR1 fra kl. 11.20 og på TV2. www.berlingske.dk. lægger også de levende billeder på fra retssalen.

Ritzau