Tusk: En britisk skilsmisse fra EU vil tage syv år

Alle de resterende 27 medlemslande skal godkende nye aftaler med Storbritannien, pointerer EU's præsident.

Donald Tusk. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Bruxelles. Det vil tage mindst syv år at forhandle nye aftaler på plads mellem Storbritannien og EU, hvis briterne 23. juni vælger at vinke farvel til EU-samarbejdet.

Sådan lyder advarslen fra EU's præsident, Donald Tusk, i et interview med den tyske avis Bild, skriver Reuters.

Det vil tage to år at løse alle bånd mellem EU og Storbritannien, mens det ifølge Tusk vil kræve yderligere mindst fem år at få forhandlet nye aftaler på plads.

>>Hvert eneste af de 27 medlemslande såvel som EU-Parlamentet skal godkende aftalerne. Det vil tage mindst fem år, og jeg er bange for, at det er uden nogen garanti for succes0,<< siger Tusk i interviewet.

Ved mandagens pressebriefing i EU-Kommissionen blev kommissionens talsmand spurgt ind til Bilds interview med Donald Tusk.

>>Det er ikke nogen hemmelighed, at vores fortrukne scenarie er, at Storbritannien bliver i EU,<< lød det blot.

De seneste meningsmålinger viser, at befolkningen i Storbritannien er splittet i to næsten lige store lejre mellem at blive og forlade EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, som kæmper hårdt for et fortsat medlemskab, forsøgte søndag at overbevise vælgerne om, at Storbritanniens indflydelse i EU vil blive endnu større, hvis det bliver et ja til EU-samarbejdet.

>> Hvis vi vågner op 24. juni, og vi stadig er med, vil Storbritanniens indflydelse i EU være stærkere,<< sagde han under et interview med tv-stationen BBC.

>>Intet andet land har gjort, hvad vi har gjort. Vi har genforhandlet aftaler med EU, afholdt en folkeafstemning, og folk kender nu den britiske dagsorden.<<

I en skarp bemærkning sagde Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, fredag i et interview med Der Spiegel, at Storbritannien ikke længere vil have adgang til EU's indre marked, hvis det bliver et britisk farvel til EU.

>>Enten er man med, eller også er man ude,<< sagde han til magasinet.

>>Jeg håber og tror, at briterne vil stemme imod brexit. Det vil være et stort tab for Europa, hvis Storbritannien melder sig ud,<< sagde Schäuble.

/ritzau/