Tusk: Briterne kan blive i EU eller få en hård skilsmisse

Det eneste reelle alternativ til en hård brexit er, at briterne vælger at blive i EU, siger EU-præsident.

Tusk erkender, at den britiske folkeafstemning i juni nok gør det meget lidt sandsynligt, at Storbritannien vil forblive en del af EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARMIN WEIGEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU's præsident, Donald Tusk, mener, at Storbritannien kun står mellem to valg: En hård brexit eller at vælge at forblive i EU.

Den tidligere polske premierminister siger i en tale i tænketanken European Policy Centres lokaler i Bruxelles, at briterne måske i sidste ende ikke vil træde ud af EU.

For man vil finde ud af, at enhver form for skilsmisse med det europæiske fællesskab betyder en hård brexit, er argumentet.

En hård brexit indebærer blandt andet, at Storbritannien ikke får nogen aftale om at forblive en del af EU's indre marked.

Tusk erkender, at den britiske folkeafstemning i juni nok gør det meget lidt sandsynligt, at Storbritannien vil forblive en del af EU.

Men han påpeger samtidig, at der nærmest ikke er nogen mulighed for, at briterne kan slippe af sted med en blød brexit.

Altså en ordning hvor landet beholder de samme fordele som de øvrige medlemslande uden at betale for det.

»Det er nytteløst at spekulere i en blød brexit,« siger han.

»Dette ville være rent teoretiske spekulationer. Efter min mening er det eneste reelle alternativ til en hård brexit intet brexit. Også selv om ingen i dag tror på en sådan mulighed«, siger Tusk.

»Der vil ikke være nogen kompromisser i den henseende,« konstaterer han.

»Den brutale sandhed er, at der ikke er noget alternativ til dette dårlige scenarie. Der vil ikke være dækket med kager på bordet. Hverken for den ene eller den anden.«

På de britiske konservatives landsmøde i sidste uge lod den nye premierminister, Theresa May, forstå, at hun var klar til en hård brexit.

Men hendes regering har været nødt til at trække noget i land. For Mays kommentarer fik det britiske pund til at vakle på det internationale valutamarked.

May har bebudet, at hun senest i marts aktiverer den såkaldte paragraf 50 i Lissabon-traktaten. Så har EU og Storbritannien to år til at forhandle skilsmissen, inden den bliver en realitet i starten af 2019.