Tusinder skal afprøve alternativ til Microsoft

I virkeligheden Seks forsøg i det offentlige skal kortlægge, hvad der sker, og hvor meget der måtte kunne spares ved at vælge andre computerprogrammer.

Flere tusinde offentligt ansatte i hele Danmark går nu i gang med at afprøve alternativer til Microsoft-programmer på deres computere.

Med 1,7 millioner kroner i ryggen fra Videnskabsministeriet skal det ved virkelig brug hos almindelige brugere afklares, hvor besværligt det er at skifte, hvad det koster, og om det giver sidegevinster i dagligdagen som f.eks. hurtigere sagsbehandling eller færre fejl i arbejdsgangen. Til efteråret evalueres forsøgene.

Roskilde Kommune vil hos en mindre skare brugere skifte alle programmer - fra Microsoft Windows over kontorpakken med Word og Excel, e-post og internet - ud på computerne.

Aalborg Handelsskole og Forbrugernes Hus bytter Microsofts kontorpakke ud med det gratis alternativ OpenOffice, mens Næstved Kommune og flere end 2.000 ansatte på Psykiatrisk Hospital i Århus Amt skifter til kontorpakken StarOffice fra Sun, som er en videreudvikling af OpenOffice.

For at kunne sammenligne installerer Justitsministeriet de allernyeste Microsoft-programmer og prøver dem af.

»Det skal netop ikke være laboratorieforsøg. Det skal ud til brugerne, så vi kan se, hvad det koster at hjælpe dem, at undervise dem, at omstille og at drive IT-systemerne - samt hvad brugerne selv får ud af det,« forklarer projektleder Thomas Myrup Kristensen, Videnskabsministeriet.

Et - af mange - praktiske problemer er, hvilke filformater man kan bruge for at udveksle elektroniske dokumenter. Derudover skal det gøres op, hvad omstillingen eventuelt koster i konsulenttimer, i overtid og i tid, hvis noget ikke virker.

Kæmpe besparelser
Forsøget kommer i gang, efter at en rapport fra Teknologirådet for lidt over et år siden slog fast, at der var kæmpe besparelser at hente ved at skifte til de alternative programmer, også kaldet »open source« - men ingen har endnu prøvet det af.

»Debatten for og imod open source har for længe haft karakter af en ideologisk pudekamp i stedet for en seriøs debat på sagligt grundlag,« mener videnskabsminister Helge Sander (V).

Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Microsoft, CSC, Sun, KMD, IBM og forskellige eksperter har sammen med ministeriet og advokatfirmaet Devoteam Fischer Lorenz udarbejdet den model, som forsøgene efter sommerferien skal måles på.