Tulip-medarbejderes lønnedgang er dårlig strategi

Lønnedgang hos de ansatte redder produktionen hos Tulip i Ringsted. Men det er en dårlig strategi, der kan sende de ansatte ud i fattigdom, siger arbejdsmarkedsforsker.

Produktionen fortsætter på Tulips fabrik i Ringsted. Det er resultatet af forhandlinger mellem virksomhed og medarbejdere, efter at Tulip den 23. november offentliggjorde planer om at lukke fabrikken for at flytte produktionen bl.a. til udlandet. Men det er ikke uden omkostninger. Et stort flertal af medarbejderne har måttet acceptere en lønnedgang på 15 procent for at afværge den planlagte lukning af fabrikken, der truede 300 job.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen siger, at det er forståeligt, at slagteriarbejderne på Tulip i Ringsted har valgt at gå ned i løn for at redde deres job. Men på længere sigt er det en uholdbar strategi, der hverken gavner de ansatte eller erhvervets fremtid i Danmark, fastslår.

- De har haft en rygende pistol foran sig og har haft vanskeligt ved at gøre andet. Alternativet var, at de mistede deres job og fik en fremtid på dagpenge. Men lønnnedgang er ikke en farbar strategi på længere sigt. For mig at se er det en dødsspiral. Huslejen, skatterne og priserne på dagligvarer falder jo ikke med 15 procent. Det er den samme model, vi har set i Tyskland, hvor ansatte accepterer fattigdom for at bevare jobbet, og det fører ikke til noget godt, siger Flemming Ibsen til Ritzaus Bureau.

På trods af medarbejdernes accept af lønnedgangen, når målene i den nye spareplan ifølge ledelsen ikke helt den oprindelige plan om lukning og overførsel af produktionen til andre virksomheder i Tulip-koncernen. Derfor vil der derfor fortsat blive flyttet særligt løntunge produktioner til Tyskland. Dette menes dog kun at få beskeden betydning for fabrikken i Ringsted.sbh@berlingske.dk