Trygge mennesker tør

I Davos vil LO-formand Lizette Risgaard advare politikere og erhvervsledere mod ulighed og mangel på uddannelse, for det vil give bagslag for erhvervsliv og økonomi.

Det er – ifølge Lizette Risgaard – ved at gå op for politikere og erhvervsledere, at det giver bagslag, hvis vælgere i stort tal vender sig imod globalisering, frihandel og ny teknologi. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Utrygge mennesker tøver. Trygge mennesker tør.

Ordene faldt før jul til en konference om fremtidens arbejdsmarked, som LO holdt i Nyborg. De blev sagt af LO-formand Lizette Risgaard, og hvis der var én, som lyttede efter, var det Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren har siden fortalt, hvordan ordene har været med til at inspirere ham til at skabe det partnerskab om fremtidens arbejdsmarked, som han for nylig har indkaldt bl.a. arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer til at deltage i.

Partnerskabet har siden fået navneforandring til »disruptionrådet«, hvilket ikke er tilfældigt. Disruption kan bedst oversættes til opbrud eller sprængning, og over hele verden er ordet i dag synonym med alle de forandringer, der med stor kraft slår igennem i erhvervslivet som en konsekvens af øget globalisering og ny teknologi, og som lynhurtigt ændrer vilkårene for virksomheder og medarbejdere.

Over for Berlingske roser Lizette Risgaard, at Lars Løkke Rasmussen har lanceret disruptionrådet, og hun opfordrer til, at regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter laver en strategi for, hvordan vi herhjemme bedst investerer i ny teknologi og sikrer, at medarbejderstyrken får de rette kompetencer til at bruge teknologien. Hun vil samtidig kæmpe for et robust dansk flexicurity-system, som nok giver virksomheder fleksibilitet til at hyre og fyre, men til gengæld spænder et sikkerhedsnet ud under medarbejderne, når de mister deres job.

»Uden et fintmasket sikkerhedsnet kan vi ikke gribe dem, der ikke tids nok får de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Taber vi dem, vil det skabe større utryghed, øge uligheden, resultere i mere politisk uro og i sidste ende svække økonomien. Det er det, jeg prøver at sige til politikerne: Når folk er utrygge, gør de noget, som ikke er rationelt, men som alligevel sker, fordi politikerne ikke lytter til dem. Det har vi set med Brexit, og det har vi set ved valget i USA,« lyder det fra Lizette Risgaard.

I de næste dage vil hun fremføre dette budskab ved WEF-årsmødet.

»I Davos vil jeg sige, at ny teknologi altid har gjort os rigere, men det er også, fordi vi som fagbevægelse har været med til at kræve, at gevinsterne fordeles rimeligt. Vi skal huske dem, der står bagest. De skal med,« siger hun.

Ifølge Lizette Risgaard er det ved at gå op for politikere og erhvervsledere, at det giver bagslag, hvis vælgere i stort tal bliver fjendtlige over for erhvervslivet og vender sig imod globalisering, frihandel og ny teknologi. Hun mærker selv, hvordan nogle medlemmer af fagbevægelsen er begyndt at argumentere for en mere aggressiv linje og kalder på massedemonstrationer.

Lizette Risgaard opfordrer på den baggrund virksomhederne til at tage mere ansvar for deres medarbejdere og for samfundet generelt. I modsat fald kan de opleve, at det kan blive svært at sælge deres varer, hvis der rejses flere toldmure som følge af de folkelige protester. Hvis uligheden øges for meget, vil der komme flere forbrugere, som ikke har råd til at købe virksomhedernes produkter, lyder analysen fra LO-formanden.

I Davos skal Lizette Risgaard være med til at diskutere, hvordan den såkaldte fjerde industrielle revolution – med en hidtil uset brug af automatisering, digitale løsninger, kunstig intelligens og avancerede robotter – bliver en gevinst for både virksomheder og medarbejdere. Selv om eksperter forudser, at revolutionen vil æde millioner af job, er hun fortrøstningsfuld – ikke mindst på Danmarks vegne.

»I Danmark har vi før kunnet udvikle os i takt forandringerne, og det kan vi gøre igen. Vi skal ikke bremse op eller tro, at det går over. Vi skal tværtimod opsøge mulighederne, investere i teknologi og udvikle medarbejderne. Som en gammel handelsnation og som en lille åben økonomi ved vi godt, at vi må udvikle os,« siger hun.

For Lizette Risgaard er målet om at udvikle arbejdsstyrken vigtigt, og hun ser frem til, at arbejdet i disruptionsrådet vil føre til trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne. »Der er brug for et mere sammenhængende voksen- og efteruddannelsessystem, som kan forbedre rammerne for lønmodtagerne, og som kan give virksomhederne den arbejdskraft, de skal bruge,« siger hun og påpeger i samme åndedrag et sælsomt paradoks.

»Arbejdsgiverne skriger efter kvalificeret arbejdskraft, mens virksomhedernes og medarbejdernes deltagelse i voksen-, efter- og videreuddannelse er faldet. Det hænger ikke sammen. Vi er nødt til at lave en reform, så virksomhederne får folk med de rette kvalifikationer, og medarbejderne får nemmere ved at få uddannelse.«

Lizette Risgaard ønsker, at sloganet om »livslang uddannelse« i højere grad bliver en realitet. »Der er nogen, der har haft rigtig gode muligheder for at uddanne sig, og så er der nogen, for hvem det ikke har været så nemt. Medarbejderne skal selv være opsøgende, men virksomhederne skal også gå ind i det. Det kan godt være irriterende for virksomheden at skulle undvære Petersen og Hansen i 14 dage, men bagefter vil det gavne virksomheden.«

Lizette Risgaard lægger ikke skjul på, at hun er yderst tilfreds med, at statsministeren har sat uddannelse på dagsordenen, og hun tror på resultater.

»Vi har før kunnet finde løsninger i fællesskab. Lad os gøre det igen. Vi skal hjælpe hinanden, så virksomhederne kan lave god business og samtidig give medarbejderne deres del af kagen.«