Trusler om »ild og raseri« ryster finansmarkeder verden over

Aktierne i Asien og Europa falder, efter Donald Trump og det nordkoreanske regime i nat har truet hinanden med »ild« og bomber.

Den retoriske krig mellem Kim Jong-un og Donald Trump har nået nye højder. Fold sammen
Læs mere

Konflikten mellem USA og Nordkorea tager til i styrke og sender rystelser gennem hele verdens finansmarkeder.

Nordkorea truer med at skyde missiler mod USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet, hvor 6.000 amerikanske soldater er udstationerede. Det meddelte nordkoreansk stats-tv i nat dansk tid, ifølge Reuters og flere andre internationale medier.

Truslen kommer få timer, efter Præsident Trump advarede Nordkorea om, at han ville ramme landet med »ild og raseri,« hvis Pyongyang fortsætter provokationerne mod USA. Det var ikke umiddelbart klart, om Trumps trusler involverede atomvåben eller ej.

Aktiemarkederne verden over har efterhånden vænnet sig til en hård retorik mellem USA og Nordkorea. Men de meget konkrete trusler fra Nordkorea og Trumps voldsomme raslen med sablen, skaber alligevel uro hos investorerne.

»Lige nu ved vi ikke rigtig, hvor verden er på vej hen. Selvom det næppe ender i en atomkrig, er man nu kommet et par skridt tættere på. Det skaber en masse usikkerhed,« siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

De ledende europæiske aktiemarkeder er alle i rødt:

  • FTSE 100 i London: -0,5 pct.
  • DAX i Frankfurt: - 0,8 pct.
  • CAC i Paris: -0,9 pct.
  • IBEX i Madrid: -0,6 pct.

Værre ser det ud i Asien, hvor de japanske indeks falder omtrent 1,5 pct., mens Kospi-indekset i Sydkorea falder 1 pct.

De større asiatiske fald skyldes, at en egentlig krig med Nordkorea vil øge risikoen for, at andre lande i regionen bliver inddraget, siger Jacob Graven.

»Sydkorea og Japan er i størst fare for at blive ramt af et direkte angreb. Derfor er det her, markederne reagerer hårdest,« siger han.

Det er ikke fra første gang, at Trump og Nordkoreas retoriske krig påvirker aktiemarkederne negativt. Og hvis ikke truslerne optrappes i løbet af de kommende dage, vil konflikten igen glide i baggrunden hos investorerne, forventer Jacob Graven. Han regner ikke med, at dagens fald på aktiemarkederne nødvendigvis vil fortsætte de kommende dage.

På grund af uroen springer investorerne blandt andet over i mere sikre investeringer såsom guld og statsobligationer, der ofte er kendetegnet ved at være mindre risikofyldte sammenlignet med eksempelvis aktier. Guldprisen stiger 0,6 pct. til 1268,20 per ounce.

Donald Trumps advarsel til Kim Jong-un tirsdag kom som konsekvens af en ny rapport, der viser, at Nordkorea har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved, der kan affyres i et af landets missiler.

The Washington Post skriver, at amerikanske efterretningsfolk i en ny hemmeligstemplet rapport vurderer, at nordkoreanerne allerede har nået dette afgørende skifte inden for landets atomvåbenprogram.