Trumps toldtrusler sænker oliepris og aktiemarkeder

Trump spiller hasard med det globale økonomiske opsving med sine toldtrusler, siger analytiker.

Aktiemarkedet reagerede umiddelbart negativt på Trumps trussel om ny told mod Kina. (Arkivfoto) Johannes Eisele/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

USA's præsident, Donald Trump, formåede torsdag at pille sommerhumøret ud af det amerikanske aktiemarked med sin annoncering af yderligere told på kinesiske varer fra 1. september.

Flere af de toneangivende indekser på den amerikanske børs skiftede plusser ud med minusser, i minutter efter at Donald Trump i et opslag på Twitter havde annonceret sin beslutning.

Men også andre steder i økonomien mærkede man hurtigt et stemningsskift.

Olieprisen faldt med mere på en enkelt dag, end nogen dag før i Trumps tid som præsident. Ikke siden 2015 er prisen på olie faldet så meget på en dag.

Samtidig faldt renten på den toneangivende statsobligation med 11 basispoint umiddelbart efter Trumps opslag på Twitter.

Også dollaren tabte værdi - mens investorerne søgte mod guld.

»Trump har lige annonceret 10 procents told mod Kina, som fik dollaren til at falde og skabte efterspørgsel efter en sikker havn i form af guld,« siger Jim Wyckoff, der er senior analytiker hos Kitco Metals til Reuters.

Tidligere har USA lagt 25 procent told på kinesiske varer til USA for 250 milliarder dollar. Torsdag annoncerede Trump, at USA fra 1. september vil lægge 10 procents told på den resterende eksport fra Kina til USA.

Ifølge makroanalytiker ved Sydbank Mathias Dollerup Sproegel er Trumps toldtrusler et spil hasard med det globale økonomiske opsving.

»Trumps trusler mod Kina er dybt bekymrende for den globale økonomi,« skriver han i en analyse.

»Hvis Trump sætter handling bag ordene, risikerer Trump i værste fald at hive tæppet væk under den globale økonomi og afspore det lange opsving. Derfor tager investorerne også truslerne alvorligt.«

/ritzau/