Trumps forhold til amerikanske topchefer smuldrer: Ét opkald fik præsidenten til at opløse udvalg

Adskillige topchefer har de seneste dage forladt Trumps to råd bestående af topchefer. Tirsdag gik præsidenten til modangreb. Onsdag gav han op.

Den amerikanske præsident Donald Trump til pressemøde den 15. august 2017 efter vold, skader og død i Charlottesville.   Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps to udvalg af topchefer er nu endegyldigt opløst.

Det sker i kølvandet på, at en række erhvervsledere har forladt hans paneler, efter præsidenten i deres øjne ikke har været tilstrækkeligt fordømmende over for racisme.

Mandag forlod de første topchefer »Team Trump«. Flere fulgte trop tirsdag. Det fik Trump til at gå til modangreb ved på Twitter at anklage de CEO's der havde forladt hans råd for »spil for galleriet«. Han skrev samtidig, at mange stod klar til at overtage de forladte pladser i rådene.

Men onsdag smed Trump håndklædet i ringen efter et opkald fra Blackstone-chef Stephen A. Schwarzman. Det vender vi tilbage til.

Først baggrunden for sagen: Lørdag døde tre personer efter en bil påkørte en menneskemængde, der demonstrerede mod folk fra Ku Klux Klan, nynazister og alt-right-bevægelsen. Trump reagerede ved at fordømme »flere parter«, hvilket mødte hård kritik.

Mandag tog han så stærkere afstand til grupperne af Klux Klan-medlemmer, nynazister og medlemmer af alt-right-bevægelse ved at sige:

»Racisme er ondskab - og de, der udøver vold i dens navn, er kriminelle og slyngler. De inkluderer Ku Klux Klan, nynazister, hvide racister og andre hadgrupperinger, der er i strid med alt, hvad vi som amerikanere holder kært.«

Det holdt dog ikke ved. Tirsdag aften sagde han igen, at »begge parter bærer skylden«.

Og det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for flere erhvervsledere.

Onsdag formiddag organiserede chefen for Blackstone Group LP, Stephen A. Schwarzman, et telefonmøde med medlemmer af Trumps forretningsudvalg. Her besluttede de, ifølge Wall Street Journal, at opløse Trumps økonomisk-rådgivende udvalg. Omkring samme tid havde produktionsrådet truffet samme beslutning.

Schwarzman ringede til Jared Kushner, Trumps svigersøn og rådgiver, og gav ham nyheden, fortæller kilder til Wall Street Journal.

Få minutter senere efter valgte Trump at lukke begge udvalg, hvilket han annoncerede i et tweet.

»Snarere end at presse forretningsfolkene fra de to udvalg, lukker jeg dem begge. Tak til alle!«

Trumps - eller topchefernes - beslutning markerer dermed afslutningen på det, der skulle have været et nyt og tættere samarbejde mellem præsidenten og landets mest magtfulde mennesker fra erhvervslivet. Men Trumps politik på en række områder har løbende fået medlemmer af de to udvalg til at trække stikket. Blandt de første var Tesla-chef Elon Musk. Også Apple-chef Tim Cook, der ikke var medlem af udvalgene, men har deltaget i tech-topmøder, hvor Trump var vært, har proklameret sin uenighed med præsidenten.

»Jeg er uenig med præsidenten og andre, der tror, der er moralsk lighed mellem hvide racister og nazister, og dem, der modsætter sig dem ved at forsvare menneskerettigheder,« skrev Tim Cook i en mail til Apple-medarbejdere ifølge CNN.

Trump markedsførte i sin valgkampagne sig selv som erhverslivets præsident, og oprettelsen af de to udvalg spillede ind i det billede. Nu ser det ud til, at forholdet mellem præsidenten og flere af erhvervslivets spidser smuldrer. Ifølge Schwarzman stod det således hurtigt klart onsdag, at der var konsensus for at opløse grupperne.