Trump vil vippe Yellen ud

Skulle Donald Trump ende med at blive præsident, vil han skille sig af med Janet Yellen som chef for FED. Han roser dog samtidig økonomen for hendes arbejde.

Det er ikke kun mexicanere, muslimer og kinesere, der har grund til at være nervøse ved udsigten til, at Donald Trump kan ende med at blive præsident for USA.

Også i toppen af den amerikanske centralbank, Federal Reserve System (FED), må man berede sig på forandringer. I hvert fald siger Donald Trump til CNBC, at han vil skille sig af med Janet Yellen, chefen for FED, såfremt han ender med at blive valgt som præsident.

»Jeg har ikke noget imod Janet Yellen på nogen måde. Jeg synes, hun har passet sit job. Men hun er ikke republikaner... Så når hendes periode udløber, vil jeg sandsynligvis erstattet hende af den årsag, at jeg finder det passende,« siger Donald Trump til CNBC.

Som de fleste andre magtfulde hverv i USA er posten som FED-direktør hvirvlet ind i det politiske spil, men i mindre udtalt grad end positionen som højesteretsdommer. I 2010 lod Barack Obama den republikanske Ben Bernanke få yderligere fire år som FED-chef, inden Yellen overtog i 2014.

Hendes periode løber til 2018, så indtil da vil Donald Trump ikke kunne stille noget op. De seneste år har milliardæren været stærkt kritisk over for FEDs linje og for ikke at hæve renten noget før, men i interviewet torsdag anerkendte han, at den linje kan have været den rigtige i forsøget på at holde trit med Kina og sikre, at USA har kunnet nedbringe deres store gæld.

Donald Trump er officielt den eneste kandidat tilbage på listen hos republikanerne, efter Ted Cruz og John Kasich begge har forladt ræset, som Trump fører stort. Dermed synes Hillary Clinton at være det eneste, der står mellem Trump og Det Hvide Hus.