Trump varsler udsættelse af told på biler

USA's præsident, Donald Trump, har på det seneste været ganske hård i filten over for Kina i den igangværende toldkrig mellem de to lande.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS

Tonen er dog ikke helt så hård over for EU og Japan.

Onsdag forlyder det i hvert fald, at præsidenten påtænker at udskyde en planlagt toldsats på import af biler, skriver Bloomberg News.

Emnet skulle ifølge nyhedsbureauet have været diskuteret på et møde tirsdag.

Det var planen, at der allerede i denne uge skulle falde told på op til 25 pct. på import af biler og bildele fra blandt andet EU og Japan, men nu overvejer amerikanerne at udskyde den beslutning med op til seks måneder, skriver Bloomberg News.

Det sker blandt andet for ikke at ødelægge handelsforhandlinger med EU og Japan, inden Donald Trump senere i maj skal besøge netop Japan.

Chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm påpeger, at Trump tilsyneladende har valgt ikke at starfe en handelrkig i bilsektoren. Men den kan komme senere.

»Trump skulle senest lørdag forholde sig til, hvordan han vil handle på baggrund af en rapport fra handelsministeriet, der vurderede hvorvidt import af biler og bildele udgør en sikkerhedspolitisk risiko for USA. Undersøgelsen blev afsluttet i februar, og mens rapportens konklusioner er offentligheden ukendte, rygtes den at indeholde anbefalinger om sanktioner af varierende hårdhed – bl.a. en toldforhøjelse på importerede biler og bildele til 25 pct. som den strengeste mulighed,« skriver Frederik Engholm i en kommentar.

»Et sådan skridt vil være et hårdt slag for bilsektoren, der med en betydelig vægt i global industri - ikke mindst i Tysklands -  ville føje mere skade til en i forvejen svækket global økonomi. Er der hold i rygterne, så får de finansielle markeder lidt mindre at bekymre sig om på kort sigt, men truslen er ikke forsvundet, men altså tilsyneladende blot skudt til efteråret.,« hedder det videre.

Reaktionen på de finansielle markeder er umiddelbart stigninger blandt aktierne - og i særdeleshed bilproducenterne - mens euro styrkes, og de danske statsrenter stiger en smule.

I Tyskland retter aktien i Volkswagen sig og stiger efter udmeldingen med 0,4 pct. efter at have ligget klart lavere inden nyheden. Tilsvarende bevægelser ses i aktierne hos ligeledes tyske Daimler og BMW.

Herhjemme er faldet i C25-indekset desuden blevet begrænset en smule, mens statsrenterne er steget et par basispoint efter udmeldingen.

Euro er samtidig styrket til 1,1220 dollar per euro fra omkring 1,1185 dollar per euro inden nyheden.

/ritzau/FINANS