Trump truer med at indføre told på al import fra Kina

Den amerikanske præsident Donald Trump truer med at indføre told på al import fra Kina. Den tidligere bebudede told på kinesiske varer for 200 mia. dollar kommer ifølge Trump »meget snart«. (Arkivfoto: Nicholas Kamm / AFP / Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM / Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump truer med at indføre told på al import fra Kina.

USA har tidligere indført straftold på kinesiske varer på op mod 50 mia. dollar, svarende til 323 mia. kr. Yderligere straftold for 200 mia. dollar, eller 1290 mia. kr, kan ifølge Trump komme »meget snart«.

Men Trump, der fredag talte til journalister under en flyvning til Fargo i North Dakota, tilføjer nu, at også straftold for 267 mia. dollar, eller 1723 mia. kr., kan blive tilføjet, "hvis jeg ønsker det".

Det vil tilsammen omfatte næsten alle varer, der indføres fra Kina.

Hans udtalelser modsiger mere diplomatiske udmeldinger fremsat tidligere fredag af hans økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, som siger, at forhandlinger med Beijing fortsætter for at få løst krisen, og han udtrykte håb om, at en løsning kan findes.

Gennem flere måneder har en handelskrig været under optrapning mellem de to lande.

Trump truede i sidste uge i et tv-interview med at trække USA ud af Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Præsidentens modstand og utilfredshed er ikke ny. Den har rod i en ubalance, siger han, i handlen med Kina - men også med EU.

Den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, har tidligere sagt, at det var en fejl, at man i 2001 optog Kina i WTO, hvor et princip om konsensus har forhindret WTO i at gøre noget reelt ved Kinas manglende overholdelse af forpligtelser.

De nye trusler vendte fredag stemningen på et ellers positivt amerikansk aktiemarked.

Det kostede aktionærerne hos de toneangivende amerikanske aktie. De forskellige indeks for de toneangivende aktier lukkede nemlig i små fald.

Eksempelvis var indekset Nasdaq, der har flere selskaber indenfor moderne teknologi, oppe med 0,5 pct., før Trumps trusler. Det indeks lukkede i minus 0,3 pct.

Det mere bredt funderede S&P 500-indeks lukkede i minus 0,2 pct. og Dow Jones mistede 0,3 pct. /ritzau/AP