Trump støtter saudiarabisk kamp for at isolere Qatar

Den amerikanske præsident, Donald Trump, arbejder aktivt for at isolere Qatar, og støtter Saudi-Arabiens og dets allieredes bestræbelser på at bryde båndene med styret i Doha, efter at have beskyldt emiratet for at støtte ekstremisme.

Trump roser saudiaraberne og dets allierede for at følge op på et møde i Riyadh i sidste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

Det Hvide Hus siger, at Trump tirsdag havde en "nyttig" samtale med Qatars emir, sheik Tamim Bin Hamad Al-Thani.

Trump roser saudiaraberne og dets allierede for at følge op på et møde i Riyadh i sidste måned.

Saudi-Arabiens udenrigsminister siger samtidig tirsdag, at Qatar må tage adskillige skridt for at genoprette båndene til andre arabiske stat - blandt indstille al støtte til den palæstinensiske gruppe Hamas og Det Muslimske Broderskab.

Den saudiarabiske minister, Adel al-Jubeir, siger, at Qatar ved, hvad det nøjagtigt skal gøre for at genoprette forbindelser til sine arabiske allierede.

»Vi vil se Qatar gennemføre de løfter, som det aflagde for få år siden om at bekæmpe ekstremistiske grupper og dets indblanding i andre landes anliggender,« siger Juberi, som tirsdag talte med journalister i Paris.

I forsøg på at løse den diplomatiske krise mellem Qatar og en række andre golflande har Kuwait meldt sig på banen som mægler.

Samtidig trækker Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i trådene for at få udbedret forholdet mellem Qatar på den ene side og særligt Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten og Bahrain på den anden.

»En isolering af Qatar vil ikke løse problemerne,« siger Erdogan tirsdag.

Tirsdag var Kuwaits leder, emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah, også i Saudi-Arabien for at mødes med kong Salman bin Abdulaziz bin Saud.

»Emiren forlod landet igen efter et "broderligt besøg",« skriver nyhedsbureauet Kuna, som ikke oplyser detaljer om indholdet af de to lederes samtaler.

En række arabiske lande anført af Saudi-Arabien brød forbindelserne til Qatar mandag. Boykot-landene har hjemkaldt deres ambassadører. Golf-staterne forbyder samtidig deres borgere at rejse til Qatar. Derudover er flere flyvninger til og fra Qatar blevet indstillet fra tirsdag morgen.

/ritzau/Reuters