Trump peger på Powell som ny chef for USAs centralbank

Den 64-årige Jerome Powell bliver som forventet ny chef for den amerikanske centralbank. Det bekræfter den amerikanske præsident Donald Trump torsdag aften dansk tid.

US-POLITICS-TRUMP
Foto: SAUL LOEB. US President Donald Trump shakes hands as he announces his nominee for Chairman of the Federal Reserve, Jerome Powell, in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, November 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Læs mere
Fold sammen

Efter tiltagende rygter i løbet af torsdagen er det nu officielt:

Trump nominerer 64-årige Jerome Powell som ny chef for den amerikanske centralbank.

Det bekræfter Donald Trump ved et pressemøde lidt efter 20.00 dansk tid i Rose Garden ved Det Hvide Hus.

»Som præsident er der få vigtigere opgaver end at nominere ledere med integritet og god dømmekraft til at besidde vigtige positioner i offentlige embeder. Få af de positioner er vigtigere end at være bestyrelsesformand for centralbanken. Derfor er det en glæde og en ære at annoncere min nominering af Jerome Powell som den næste formand for den amerikanske centralbank,« sagde præsidenten, inden han blev takket af Powell.

»Han er stærk, engageret og klog,« lød det fra præsidenten.

Den nuværende formand for bestyrelsen i centralbanken er 71-årige Janet Yellen. Hun er samtidig den første kvinde på posten. Hendes periode på fire år som bankchef udløber 3. februar i 2018, og nu har den amerikanske præsident Donald Trump altså udpeget det nuværende bestyrelsesmedlem i centralbanken Jerome Powell som hendes afløser. Kongressen forventes at godkende præsidentens nominering.

Rygterne begyndte allerede onsdag aften, da Wall Street Journal skrev, at Jerome Powell var blevet informeret om, at han ville blive den nye mand på posten. Siden tog rygterne til, da flere medier kunne fortælle fra »kilder tæt på beslutningen«, at Powell var blevet prikket på skulderen.

Stillingen som chef for centralbanken beskrives af flere medier som det næstvigtigste job i USA. Powell skal fra februar og frem være ansvarlig for at styre centralbankens pengepolitik. Det forventes, at Jerome Powell vil stå for en stabil politik, der vil skabe kontinuitet efter Janet Yellens tid i spidsen og at han fortsat vil sætte renten gradvist op.

Powell overtager stillingen på et tidspunkt, hvor væksten stiger, inflationen er lav og arbejdsløsheden den laveste i 16 år. Jerome Powell, også kaldet Jay Powell, har været guvernør i centralbanken siden 2012.

Jerome Powell beskrives i Washington Post som »irriterende normal«. Han er advokat, og altså ikke økonom med en PhD ligesom blandt andre Yellen. Han har en baggrund i det private erhvervsliv, hvor han blandt andet har arbejdet hos det private investeringsselskab Carlyle Group mellem 1997 og 2005. I 2012 blev han udpeget til bestyrelsen i centralbanken af daværende præsident Barack Obama. Han bliver samtidig den rigeste chef for centralbanken siden 1948, da Marriner Eccles besad posten. Og så han bliver den første i 40 år uden en økonomisk uddannelse i baggagen.