Trump lover et middelklassemirakel med ny skattereform: »Dette er en revolutionerende forandring«

»Et middelklassemirakel« og »en mulighed, der kun viser sig én gang for en generation.«

Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident, Donald Trump, forsøgte at skabe momentum omkring sin skattereform, da han onsdag holdt tale i Indianapolis.

Her lovede han, at reformen vil give historiske skattelettelser til almindelige amerikanske arbejdere.

»Dette er en revolutionerende forandring, og de største vindere kommer til at blive almindelige amerikanske arbejdere,« sagde Trump.

»Jobbene kommer til at strømme til vores land, og selskaber kommer til at konkurrere om amerikansk arbejdskraft, ligesom lønningerne vil nå niveauer, som I ikke har set i mange år.«

Talen kom, få timer efter at Det Hvide Hus og republikanerne i Kongressen fremlagde en række forslag til, hvordan de har tænkt sig at ændre skattesystemet.

Forslagene skal nu drøftes og behandles i den splittede kongres, hvilket kan tage flere måneder.

Ifølge Trump er det især familier med lav- og middelindkomst, som vil nyde godt af skattelettelserne - ikke de rige og magtfulde.

Præsidenten ønsker at indføre tre forskellige kategorier for personlige skatteydere på henholdsvis 12 procent, 25 procent og 35 procent samt en topskat for de rigeste.

Blandt de andre centrale forslag er en sænkelse af selskabsskatten fra 35 procent til 20 procent. Trump ønskede oprindeligt at sænke den til 15 procent.

Trump kalder sin plan for »en gigantisk gevinst for det amerikanske folk« og betegner det nuværende skattesystem som et »fortidslevn« og en »kolossal barriere«, der står i vejen for landets økonomiske comeback.

»Vi vil fjerne den barriere og skabe det skattesystem, som vores folk vil have og fortjener,« sagde han i Indianapolis onsdag.

Kongressen i USA har ikke godkendt væsentlige ændringer i det amerikanske skattesystem siden 1986. Det skete dengang efter utallige høringer og drøftelser, og mens præsident Ronald Reagans popularitet var på sit højeste.