Trump i rasende angreb mod tyske luksusbiler

USAs kommende præsident Donald Trump har indledt et frontal angreb på de tyske bilproducenter BMW og Mercedes-Benz. Hvis producenterne skal gøre sig håb om at se deres biler køre rundt i USA gader fremover, må de enten flytte produktionen i USA eller betale ved kasse 1.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump, USAs kommende præsident, har set sig rasende på tysk bilindustri.

I et fælles interview med den tyske avis Der Bild og britiske The Times, slår den republikanske politiker og forretningsmand, der fredag bliver indsat som præsident, fast, at han har tænkt sig at lægge en 35 pct. importafgift på biler bygget i Mexico og eksporteret til USA.

Tyske producenter som Daimler med Mercedes-Benz-mærket, Volkswagen med Audi og Porsche og BMW, står ifølge Wall Street Journal for omkring 80 pct. af det globale marked for premium-biler, men Donald Trump udpeger især producenterne af luksusbiler, BMW og Mercedes-Benz, som skurkene.

»Når du går ned af Fifth Avenue har alle en Mercedes-Benz parkeret foran deres huse,« konstaterer Donald Trump i Der Bild, og fortsætter:

»I er meget unfair over for USA. Det er ikke gensidigt. Hvor mange Chevrolets ser du i Tyskland. Ikke mange, måske ingen, du ser ingen derovre overhovedet. Det er ensrettet færdsel.«

Bredsiden kommer efter, at BMW i sidste uge slog fast, at selskabet fastholder planerne om at bygge en ny bilfabrik i Mexico. Her har mange virksomheder, ikke kun bilproducenter, i forvejen lagt produktionen på grund af billig arbejdskraft og gunstige frihandelsaftaler mellem Mexico og en række lande verden over.

De fleste tyske bilproducenter har ikke kommenteret Trumps seneste udmeldinger, men en talsmand for BMW siger til Wall Street Journal, at selskabet har en høj grad af tilstedeværelse i USA og direkte og indirekte beskæftiger næsten 70.000 mennesker i USA.