Trump har planer om enorm nedskæring i det offentlige

USAs præsident Donald Trump vil skære betydeligt i det offentliges udgifter i løbet af det næste årti. Hele 3,6 billioner dollars skal skæres i blandt andet offentlige ydelser.

U.S. President Donald Trump stands after leaving a note at the Western Wall in Jerusalem May 22, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

3,6 billioner dollars (en billion er tusind milliarder) svarende til 22,8 billioner kroner skal den amerikanske stat spare over de næste ti år, hvis det står til USAs præsident Donald Trump. I sit nye finanslovsforslag for 2018 og ti år frem, skal offentlige ydelser nemlig have med kniven. Det skriver Bloomberg.

»Vi skal ikke længere måle medlidenhed i antallet af offentlige ydelser eller antallet af folk på disse ydelser. Vi skal måle medlidenhed og succes i antallet af folk, som vi hjælper med at komme ud af disse ydelser og til at tage ansvar for deres eget liv,« siger Mick Mulvaney, der er budgetchef i Det Hvide Hus.

Trumps forslag bliver fremlagt tirsdag, og målet er at skabe balance i statens budget inden for det næste årti. Men flere af præsidentens republikanske partifæller har allerede erklæret forslaget for dødfødt, skriver Bloomberg. Og senatets republikanske leder Mitch McConnel har sagt, at han forventer, at forslaget vil blive bredt ignoreret af den republikansk ledede kongres.

Præsidenten, der for tiden befinder sig i Israel, har i sit forslag forsøgt at leve op til nogle af sine valgløfter. Udgifterne til national sikkerhed skal skrues op, og nogle af de andre socialt- og sundhedsorienterede programmer skal beskæres.

Medicaid, USAs sundhedsvæsen, skal ifølge forslaget skæres med 610 mia. dollars og USAs Food Stamp program, som yder hjælp til madindkøb for lavindkomstfamilier skal skæres med 193 mia. dollars.

Forslaget til finansloven lover at sikre den økonomiske vækst, men indeholder ikke detaljerede forklaringer på, hvordan skatterne skal ændres.

Nogle af de mange besparelser skal bruges på nyere forsvarsmateriel. For eksempel vil Trumps plan lægge penge til side til 70 kampfly af typen F-35 fra Lockheed Martin Corp.