Trump afslører USA's næste udenrigsminister tirsdag morgen

USA's kommende præsident, Donald Trump, vil afsløre, hvem han nominerer til posten som landets udenrigsminister tirsdag morgen.

Flere unavngivne kilder har i løbet af de seneste dage fortalt til både NBC News og Fox News, at Trump vil nominere direktør i oliegiganten ExxonMobil 64-årige Rex Tillerson til posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver han på Twitter mandag aften amerikansk tid.

»Jeg vil meddele, hvem der bliver den næste udenrigsminister i morgen tidlig,« skriver han.

Flere unavngivne kilder har i løbet af de seneste dage fortalt til både NBC News og Fox News, at Trump vil nominere direktør i oliegiganten ExxonMobil 64-årige Rex Tillerson til posten.

Tillerson, der sidste år blev kåret til verdens 25. mest magtfulde person af Forbes, er blandt andet kendt for sine forretningsforbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Netop af den grund har flere markante politikere fra både Demokraterne og Republikanerne da også udtrykt bekymring for, om Rex Tillerson er den rigtige mand til jobbet.

Blandt skeptikerne er den republikanske senator John McCain, der tabte præsidentvalget til Barack Obama i 2008.

»Jeg har mine bekymringer. Det er velkendt, at han har et meget tæt forhold til Vladimir Putin,« siger McCain til nyhedsbureauet Reuters.

Nye påstande om russiske hackeres indblanding i præsidentvalget i USA 8. november kombineret med Trumps beundring af Putin har således vakt bekymring i USA.

Washington er uenig med Moskva i en række spørgsmål, der blandt andet omfatter Syrien, Ukraine og Natos tilstedeværelse i det østlige Europa.

Flere mere eller mindre prominente navne er blevet nævnt som potentielle kandidater til det prestigefyldte embede som amerikansk udenrigsminister.

Fredag blev den tidligere Ford-chef Alan Mulally nævnt som en mulighed til den tunge post.

Også tidligere guvernør og Republikanernes præsidentkandidat i 2012, Mitt Romney, har været nævnt adskillige gange. Han er dog nu definitivt ude af løbet. Det bekræfter han selv på Facebook sent mandag aften amerikansk tid.

»Det har været en ære at være i betragtning til posten som udenrigsminister i vores fantastiske land. Mine drøftelser med den kommende præsident, Trump, har været både fornøjelige og oplysende,« skriver Mitt Romney på Facebook.

»Jeg har meget høje forventninger til, at den nye administration vil føre landet til enorm styrke, velstand og fred.«

Donald Trump nominerer ministrene til sin regering, men de skal først godkendes af Senatet.