Truende bankkonflikt i Grønland

Mens hundredvis af bankkunder i den grønlandske hovedstad, Nuuk, tirsdag stod i kø for at hæve deres penge i Grønlandsbanken, forsøgte Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) og Finansforbundet en sidste gang at finde en forhandlingsløsning på de strandede overenskomstforhandlinger. Kommer den ikke, bliver en omfattende bankstrejke til virkelighed fra onsdag morgen.

Arbejdsgiverne og Finansforbundet indledte tirsdag morgen forhandlingerne, og arbejdsgiverne har spillet ud med et tilbud om en særlig uddannelsespulje på 500.000 kroner.

- Tilbuddet er en god model, der burde kunne opbløde de stivnede fronter. I bund og grund er det ikke meget, der skiller parterne. Vi mener, at konflikten bør afværges for ikke at påføre samfundet de omfattende og unødige gener, som en strejke vil udløse, siger direktør Ole Rud fra Grønlands Arbejdsgiverforening.

De ansatte i Grønlandsbanken er især utilfredse med, at de ikke opnår samme løn- og arbejdsvilkår som deres kolleger i den anden bank i Grønland, Spar Bank Vest Grønland. Og medarbejderne kræver derfor en lønstigning på knap 1700 kr. pr. medarbejder årligt de kommende to år. Desuden har de ansatte været utilfredse med manglende efteruddannelse, og det er på det punkt, at parterne forsøger at finde en løsning.

Banken lukkede tirsdag kl. 12.00 for at sikre, at alle ind- og udbetalinger var overført inden en eventuel konflikt. Bliver strejken til virkelighed, rammes både privatkunder og erhvervsdrivende hårdt. Bliver strejken en realitet, er det første gang, at der kommer en bankkonflikt i Grønland.

/ritzau/