Trods corona- og forsyningskrise – dansk industrigigant sætter rekorder

Genopblusset coronasmitte og krise i forsyningskæderne preller af på den danske industrigigant Danfoss, som har haft sit bedste halvår nogensinde.

Topchef i Danfoss, Kim Fausing, har leveret det bedste halvår nogensinde i den danske industrikoncern. Nu lægger han en tredjedel til virksomheden med opkøb i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens andre globale virksomheder måtte se salg og indtjening dykke på grund af problemer med at skaffe komponenter, få varer frem i tide og deraf følgende høje priser på råvarer og fragt, kan den sønderjyske industrivirksomhed Danfoss melde om rekordsalg og rekordhøj indtjening på driften i årets første seks måneder.

Det fremgår af koncernens netop offentliggjorde halvårsregnskab.

Ifølge topchef Kim Fausing og finansdirektør Jesper V. Christensen skyldes Danfoss’ rekorder under svære vilkår dels en stor indsats fra selskabets ansatte på tværs af alle regioner, dels at selskabet allerede for flere år siden satsede på at udvikle regionale forsyningskæder og derved er blevet mindre ramt end andre virksomheder.

»Det, der har karakteriseret første halvår, har været udfordringer omkring den globale supply chain. På grund af flaskehalse i logistikken, mangel på komponenter, specielt elektronikkomponenter, har vi set prisstigninger på fragt, som har nået et hidtil ukendt niveau og prisstigninger på råvarer,« siger topchef Kim Fausing.

»Men jeg er helt overordnet set virkelig imponeret over det fantastiske teamarbejde og vedholdenhed, der har været i vores globale team, som både har kunnet håndtere vores udfordringer og levere et rekord stærkt halvår,« tilføjer han.

Har mere end indhentet tab under coronapandemi

Omsætningen voksede med hele 18 procent i første halvår til knap 3,3 milliarder euro sammenlignet med coronaåret 2020. Men også i forhold til første halvår 2019 er der tale om fremgang. Helt præcist er omsætningen vokset med seks procent i forhold til første halvår 2019, hvor verden endnu ikke kendte til coronavirus.

Samtidig er driftsindtjeningen vokset med 45 procent til 445 millioner euro, og sætter man driftsindtjeningen i forhold til omsætningen, er Danfoss’ indtjeningsmargin (EBITA-marginen) vokset til selskabets højeste nogensinde målt i et halvår, nemlig 13,8 procent mod 10,8 i første halvår 2020 og 13,1 procent i 2019.

Når Danfoss har kunnet forbedre sin indtjening trods krise i forsyningskæderne hænger det også sammen med, at selskabet hurtigt har formået af vælte en del af omkostningerne ved de stigende fragt- og råvarepriser over på kunderne.

»Vi har også udfordringer i vores forsyningskæder, lige fra komponentmangel til forsinkelser i transportkæderne, så vi må genplanlægge, og så er vi jo også genstand for stigende priser på fragt og råvarer. Det er noget, alle er ramt af, men vi har været i gang med at sende de her omkostninger videre i kæden i form af prisstigninger,« siger finansdirektør Jesper V. Christensen.

Små forstyrrelser af transportsystemet bliver store

Ifølge ham skyldes de globale udfordringer med forsyninger og transport en voldsomt stigende efterspørgsel oven på coronapandemien, som det globale logistiksystem ikke har været gearet til at håndtere. Derfor er det kommet under voldsomt pres.

Samtidig kæmper leverandører og transportvirksomheder fortsat med genopblusning af coronasmitte forskellige steder i verden. I sidste uge måtte den store havn nær Shanghai for eksempel lukket ned, fordi der var et smitteudbrud, og lynhurtigt skaber det problemer videre ud i systemet.

Derfor tør han heller ikke komme med et bud på, hvornår udfordringerne er overstået, men forventer, at det høje aktivitetsniveau vil fortsætte en tid endnu.

»Det, der før ville være små forstyrrelser i et velkalibreret system, det giver pludselig meget store udsving i det, så vi tør ikke at udtale os om, hvornår det er slut. Vi kan bare se, at det stadig giver forstyrrelser,« siger Jesper V. Christensen.

På grund af forsyningskrisen og coronapandemiens fortsatte spøgen har Danfoss valgt at fastholde nogle forholdsvis konservative forventninger til resten af 2021. Topledelsen forventer at kunne fastholde eller udbygge salg, markedsandele og indtjening i den nuværende del af Danfoss' forretning.

Danfoss ændrer dog i disse måneder karakter, efter at koncernen 1. august overtog den amerikanske hydraulikvirksomhed Eaton Hydraulic. Det lægger en tredjedel til Danfoss omsætning og antal ansatte fremover.

Samtidig er Danfoss med et slag blevet verdens førende inden for mobil og industriel hydraulik. Selskabet leverer blandt andet hydraulik og hydrauliske styresystemer til store landbrugs- og byggemaskiner.