Trist spådom: Tocifret arbejdsløshed i Grækenland i 30 år

Positive toner om økonomien fra den græske premierminister, Alexis Tsipras, ændret af IMF.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Internationale Valutafond (IMF) tegner et dystert billede af Grækenlands økonomiske fremtid i en ny rapport, som forudser en tocifret arbejdsløshed i landet i 30 år frem.

- Den græske arbejdsløshed vil være tocifret frem til midten af dette århundrede, hvilket betyde, at regeringens nuværende mål er urealistiske. Landet kan ikke forventes at nå en høj vækst og få et overskud på det nationale budget på 3,5 procent af bruttonationalproduktet, lyder det fra IMF.

Valutafonden modsiger de positive toner, som den græske premierminister, Alexis Tsipras, har anslået i meldinger om, at han ser lys for enden af tunnelen.

- Grækenland er på vej ud af sin krise, siger han.

I sin årsrapport beder IMF om, at Grækenland må få langt mere af landets enorme statsgæld slettet, da det er nødvendigt for at gøre den græske økonomi bæredygtig, hvor det bliver muligt for den græske stat at nedbringe landets gæld.

I rapporten hedder det, at der fortsat er svag udsigt til økonomisk vækst. IMF siger også, at der måske skæres mere ned i udbetalinger til græske pensionister, da betalingerne i dag er på et niveau, som den græske stat ikke har råd til.

Alexis Tsipras sagde op til weekenden, at Grækenland har stået over for en stor krise med kraft.

- Grækenland har været i EU-frontlinjen, som stod med den største migrationsbølge, som EU har set siden Anden Verdenskrig. Grækenland har været i midten af regionen med stigende sikkerhedsudfordringer. Siden jeg talte her sidste år, har Grækenland stået over for en stor krise med kraft, sagde han og tilføjede:

- I dag handler vores diskussion ikke længere om at overleve krisen. I dag kan vi fokusere på, hvordan vi på basen af politisk og økonomisk stabilitet, kan arbejde os hen med økonomisk vækst, mere effektiv og human håndtering af migranter såvel som fred og sikkerhed i vores nabolande.