Trecifret millionbeløb til AstraZeneca-topchef vækker stor modstand

Næsten 40 procent af investorerne afviste tirsdag, at det vaccineproducerende britisksvenske medicinalselskabs AstraZenecas topchef også i år skulle have en større bonusordning.

AstraZeneca var et af de første medicinalselskaber, der lancerede en coronavaccine. På det seneste er vaccinen dog løbet ind i problemer i en række lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er langtfra kun i Danmark, at man diskuterer, hvor store tocifrede millionbeløb topchefers lønninger rimeligvis bør være.

Også et stort mindretal af investorerne i det britisksvenske vaccineproducerende medicinalselskab AstraZeneca mener, at der bør være en grænse.

På årets generalforsamling i AstraZeneca lød forslaget, at topchef Pascal Soriot også i år skulle have en mere fordelagtig bonusordning. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Den samlede pakke af løn, goder og bonus kan i givet fald i år ende med at indbringe ham cirka 18 millioner pund. Det svarer til rundt regnet 155 millioner kroner.

Et mindretal på næsten 40 procent – 39,8 procent – stemte imod forslaget, og dermed stemte flertallet lønstigningen igennem.

Blandt de større investorer, som var imod forslaget, var fonde som Aviva Investors and Standard Life Aberdeen.

»Et følsomt spørgsmål«

Den potentielle bonus kan bringe Pascal Soriots samlede udbetalinger op på mere end 100 millioner pund, siden han blev udnævnt til topchef i 2012. Det svarer til mere end 850 millioner kroner – og det svarer til, at Soriot dermed har tjent omtrent 8,5 millioner kroner om måneden.

Lønudvalget i AstraZeneca anerkender, at det er »usædvanligt« at foreslå en ændring i lønstrukturen for andet år i træk, og at det er et »følsomt spørgsmål« midt i en pandemi.

Udvalget understreger dog også, at topcheferne blandt andet har »udvist et solidt og visionært lederskab« og har styret selskabet mod »en enestående præstation«.

AstraZeneca er et af verdens største medicinalselskaber og har som bekendt udviklet en af de første coronavacciner på markedet i samarbejde med universitetet i Oxford.

Vaccinen har imidlertid vist sig at have en risiko for blodpropper, hvilket har fået danske sundhedsmyndigheder til at sætte brugen af vaccinen på hold i vaccinationsprogrammet.

Se listen: Så meget fik topcheferne i Danmark løn sidste år