Tre udbydere af forbrugslån får påbud af Finanstilsynet

Nordea Finans, Ekspres Bank og Basisbank får påbud for ikke at lave ordentlige vurderinger af kreditværdighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Tre virksomheder, der yder forbrugslån, har fået påbud af Finanstilsynet.

Det skyldes, at deres vurderinger af kunders kreditværdighed ikke har været gode nok.

Det oplyser Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Påbuddene er blevet givet til Nordea Finans, der blandt andet tilbyder billån, samt forbrugslånsbankerne Ekspres Bank og Basisbank.

Baggrunden for påbuddene er, at det er långiverens ansvar at vurdere, om en kunde reelt har mulighed for at betale et lån tilbage.

Det vurderes ud fra, om kundens rådighedsbeløb er tilstrækkeligt stort til at kunne rumme afdrag og omkostninger på et lån.

- Kreditværdighedsvurderingen er sikkerhedsbommen, som en långiver kun må hæve, hvis kunden har råd til at afdrage på gælden.

- Den vurdering skal laves individuelt og på baggrund af fyldestgørende oplysninger. Antagelser og statistiske gennemsnit er ikke nok, siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynets Forbrugerkontor.

I foråret 2021 offentliggjorde Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden en vejledning, som skal bidrage til at skabe klarhed om kravene.

Ifølge Finanstilsynet viser påbuddet til de tre virksomheder, at tilsynet med långivernes procedurer stadig er vigtigt for at sikre forbrugeren mod at stifte gæld, som forbrugeren ikke har råd til.

- Kreditværdighedsvurderingens formål er ikke at afdække, hvilken tabsrisiko kunden udgør for långiveren, siger Ulla Brøns Petersen.

- Men vi ser desværre, at der kan være en businesscase i, at man giver lån til flere kunder, der har et lille rådighedsbeløb.

- Rådighedsbeløbet er stort nok til, at långiveren kan sikre sig en indtjening gennem renter og gebyrer, men samtidig så lille, at lånet kan blive svært for kunden at afdrage, siger kontorchefen.

De tre virksomheder er nu blevet påbudt at foretage kreditværdighedsvurdering i overensstemmelse med kreditaftaleloven forud for indgåelsen af en kreditaftale for lån.

Både Ekspres Bank og Basisbank har tidligere fået lignende påbud af tilsynet.

Ekspres Bank blev siden politianmeldt for ikke at efterkomme påbuddet.

/ritzau/