Trappeproducenter holder liv i efterspørgslen

Selv om byggebranchen bløder, er det lykkes søstervirksomheder i Herning at få ordrer på store, nye byggeprojekter.

Læs mere
Fold sammen

Trapper er en nødvendighed, men til gengæld kun en nødvendighed når planlagte byggerier rent faktisk bliver til noget, og derfor så de også noget spændt på fremtiden hos Schack Trapper i Skærbæk og HB Trapper i Herning, da finanskrisen lagde en dæmper over byggebranchen.

Men selv om krisen ikke er gået ubemærket hen over de to afdelinger, som har samme ledelse, er det lykkedes at få ordrebogen til at holde et vist leje gennem den svære periode. Ikke mindst fordi virksomheden har formået at blive valgt til en række store projekter i både Jylland og i Ørestadsområdet på Sjælland.

»Selvfølgelig kan vi mærke krisen. Vi oplever, at der er flere, der byder på de samme opgaver end tidligere. Udbuddet er ganske enkelt mindre. Opgaverne er også blevet mindre, og det sker oftere, at nogle projekter slet ikke kommer i gang. Men så må man jo slås lidt mere for butikken, så det har vi gjort, og det er endt med nogle spændende og store bestillinger«, siger direktør i Schack Trapper/HB Trapper, Karsten Vang.

Stærk inden for glas

Blandt andet har virksomheden stået for de 220 trapper, 300 altaner og over 800 meter gelænder i kæmpebyggeriet »Ottetallet« i Ørestaden, der skal stå klar i 2010, og som har Bjarke Ingels som arkitekt.

Den nye Herning-afdeling af DGI Byen har også Schack Trapper/HB Trapper som leverandør, og sammen med Novocon står virksomheden bag en kombineret stål- og smede-entreprise til et byggeri af specielle ungdomsboliger i Roskilde. Der skal bygges både rækværk og gangbroer, og Schack Trapper/HB Trapper har da også gennem årene udviklet sig til at være meget mere end trapper. Altanproduktion fylder meget, og virksomheden er også blevet stærk inden for glas. Herunder glasgulve og glastrapper.

»Vi har oplevet et skifte fra at være en decideret trappeproduktion til at blive mere en niche-entreprenør, som har en høj egenproduktion, og hvor vi byder ind på store entrepriser, hvor det ikke kun handler om trapper«, siger Karsten Vang.

I Holstebro fik virksomheden en ren altanordre med ikke færre end 180 af slagsen til et nybygget boligkompleks. Og da Schack Trapper/HB Trapper fik opgaven med at lave det kombinerede bolig- og parkeringsprojekt »Bjerget« i Ørestaden, var det en opgave, der kaldte på kreativitet. Med et skrånende P-hus, der skulle gå fra én etage i den ene ende til et højhus i den anden ende, boliger på toppen, og en facade, der sender tankerne i retning af Mount Everest, fik virksomheden en spændende opgave. Ikke mindst fordi den også vandt facade-entreprisen. Men »Bjerget« blev kåret til Verdens Bedste Boligbyggeri i 2008, så udfordringen var det hele værd.

Fortrøstningsfuld

Scack Trapper/HB Trapper har i dag cirka 80 ansatte fordelt på sine matrikler i Skærbæk, Herning og København og har ingen planer om at trappe ned. Økonomien har været sund, og omsætningen er steget støt gennem årene. Hvor resultatet før skat i 2004 lå på 1,5 mio. kroner, var det i 2008 steget til 7,4 mio. kroner. Væksten vil måske ikke have de bedste kår under finanskrisen, men Kasten Vang er optimistisk:

»Jeg tror, at krisen kommer til at trække i langdrag, og jeg tror ikke, situationen vender før et godt stykke inde i 2010. Der er godt med sager at regne på, men det er aldrig til at sige, hvad der så reelt bliver til noget. Men jeg er fortrøstningsfuld. Vi nyder nok godt af at være kendt som seriøse og smidige partnere, og vores force er, at vi er ret stærke inden for projektering og projektledelse«, siger han.

macberlingske.dk