Trælasterne er under pres

Nedgangen i den danske økonomi har gjort et kraftigt indhug i omsætningen hos trælasterne i 2009. Branchen vil have svenske tilstande.

Foto: Sigrid Nygaard/Scanpix

Nye tal fra Trælasthandlerunionen viser et samlet juni-salg på 4,1 milliarder kroner, hvilket er 26 procent lavere end i juni 2008.

I de foregående måneder har trælasterne oplevet en tilsvarende tilbagegang, og i unionen opfordrer man derfor til yderligere politiske initiativer.

Svensk model
- Vi vedkender os, at der er lagt op til yderligere anlægsbyggeri i 2010, men i 2009 kradser krisen med uformindsket styrke. Og hvis man vil være med til at skabe og bevare arbejdspladser kræver det at vilkårene for byggebranchen bliver forbedret markant, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Trælastunionen er dog ikke på jagt efter en ny renoveringspulje. I stedet strækkes pegefingeren mod Sverige. Her har politikerne indført den såkaldte ROT-model, der giver tilskud til håndværkerlønninger.

- En fast løbende ubureaukratisk ordning med tilskud til håndværkerlønninger vil i modsætning til renoveringspuljen bevirke, at forbrugerne gennemfører projekter, som ellers ikke ville blive gennemført. Herudover vil incitamentet til sort arbejde forsvinde, lyder det fra trælasthandlerne.