Trækker Højesteret ind i kampen mod Boris F.: Landets stærkeste konkursadvokat kræves fyret i betændt sag om tv-program

Kammeradvokatens bestyrelsesformand har fået læsterlige tæsk i Advokatnævnet for dårlig etik. Nu forlanger hans hovedmodstander, at Boris Frederiksen bliver afsat fra et konkursbo efter krakket bilhandler, og Højesteret har indvilget i at dømme i sagen.

Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, fik forleden en bøde i Advokatnævnet for grov tilsidesættelse af advokatetiske regler efter at have optrådt i DR-dokumentar. Nu bliver han trukket i Højesteret i samme sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, fik forleden udstukket en dobbeltbøde på 40.000 kroner i Advokatnævnet for grov tilsidesættelse af de advokatetiske regler i en betændt sag om Kammeradvokatens tv-optræden i en DR-dokumentar.

Dokumentaren blev vist på tv sidste år under titlen »Pengejægerne«, og en konkursramt og siden bedrageritiltalt bilforhandler blev tildelt en hovedrolle, uden at hverken han eller hans advokat havde givet samtykke.

Boris Frederiksen har hele tiden afvist at have gjort noget forkert og insisteret på, at tv-programmet var af oplysende karakter. Men sagen mod Danmarks mest magtfulde advokat har påkaldt sig stor interesse, og helt usædvanligt var 20 ud af Advokatnævnets 21 medlemmer til stede, da afgørelsen om bøden blev truffet ugen før pinse.

Og balladen om Kammeradvokatens tv-optræden er langtfra slut. For nu bliver Boris Frederiksen trukket i Højesteret af bilforhandleren, Saqib Mustafas, advokat, Christian Kirk Zøllner.

Et lærestykke i svindlerjagt

Boris Frederiksens medvirken i DR-dokumentaren om svindlerjagt skulle ellers være et lærestykke for tv-seerne i, hvordan statens foretrukne advokat og Danmarks største advokatkontor, Kammeradvokaten, jager skattesvindlere og andre økonomiske forbrydere, som skylder statskassen penge.

Men Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, er altså nu selv havnet i et opgør om advokatetik, hvor hovedmodstanderen er Christian Kirk Zøllner.

Zøllner kritiserer blandt andet Boris Frederiksen og en af hans kolleger for at have opsøgt Saqib Mustafa samt vidner og potentielle vidner og i samarbejde med DR-journalister filme dem uden at orientere Christian Kirk Zøllner. Det hele foregik under en verserende retssag, hvor Boris Frederiksen kræver Saqib Mustafa sat i konkurskarantæne.

Jagten på retfærdig rettergang

Christian Kirk Zøllners kamp for, hvad han anser for en retfærdig rettergang for sin klient, Saqib Mustafa, har længe været op ad bakke. Advokaten er blevet hældt ned ad brættet både i Sø- og Handelsretten og i Østre Landsret, hvor han forgæves har forsøgt at få Boris Frederiksen afsat som kurator i konkursboet efter Saqib Mustafas tidligere virksomhed, Amager Billand.

Christian Kirk Zøllner har i snart et år forlangt Boris Frederiksen fyret, fordi Zøllner mener, at Frederiksen har tilsidesat Zøllners klients rettigheder og stillet klienten processuelt dårligt efter Frederiksens tv-optræden.

Zøllner har i den forbindelse forlangt at få lov til at føre beviser og indkalde vidner til en mundtlig forhandling i retten samt at få udleveret korrespondance mellem DRs journalister og Kammeradvokaten. Endelig ønskede han rettens afgørelse udsat, indtil Advokatnævnet havde talt i sagen.

Men Sø- og Handelsretten har afvist samtlige Christian Kirk Zøllners krav. Advokaten gav imidlertid ikke op og kærede afgørelsen til Østre Landsret. Men i efteråret 2020 afviste landsretten ad to omgange Zøllners forlangender.

Det fremgår af en aktindsigt, som Berlingske har fået i sagskomplekset i Advokatnævnet.

Satsede på nåleøjet

Men så skrev Christian Kirk Zøllner en ansøgning til Procesbevillingsnævnet, som er det nåleøje, som enhver, der ønsker tredjeinstansbehandling af en retssag, skal igennem.

I marts 2021 lykkedes hans forehavende, og han fik grønt lys af Procesbevillingsnævnet, som fandt sagen tilstrækkeligt principiel til at få den behandlet i Højesteret.

Christian Kirk Zølner fik således ret til at få samtlige afgørelser truffet i først Sø- og Handelsretten og siden i Østre Landsret, behandlet i Højesteret.

Dette gælder Zøllners krav om at få Boris Frederiksen afsat, og det gælder også hans krav om en mundtlig forhandling i retten med afhøring af vidner og om at få de dokumenter udleveret, som han har bedt om, samt at få sagen udsat til efter Advokatnævnets behandling. Dette sidste punkt er nu bortfaldet, fordi nævnet har talt.

Christian Kirk Zøllner ønsker ikke at kommentere forløbet. Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Boris Frederiksen.