Traditionelle butikker har svært ved nethandel

Nethandel. Det er de rendyrkede onlinebutikker, som primært høster frugterne ved den stigende handel på internettet, vurderer eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De traditionelle detailbutikker kan ikke følge med på nettet. Vækstraterne for onlinehandel er enorme og potentialet spås endnu større. Men det er de rendyrkede onlinebutikker, der der løber med guldet.

- Store dele af den traditionelle detailhandel har stadig svært ved at finde en online position. De fastholder, at de giver kunderne bedre rådgivning i deres fysiske butikker, men det holder ikke i praksis; ofte har kunderne mere viden end ekspedienterne, fordi kunderne har gjort deres online research, før de handler, siger Anders Fritz Carlsen, der er Nordisk chef i TradeDoubler.

Han mener, at mange af de traditionelle butikskæder har været for langsomme til også at gå online, og er dermed godt i gang med at udspille deres rolle på nettet. Det giver nye dedikerede onlinevirksomheder frit spil.

Direktør Morten Kamper, FDIH (Foreningen for Danske Internet Handlende), supplerer: - Der er ingen tvivl om, at det største vækstpotentiale ligger hos de detailbutikker, der udelukkende agerer på nettet. De skal bruge langt færre investeringer på at eskalere forretningen.

Marked i vækstDanskerne køber på nettet som aldrig før - og vi betaler i stigende grad med dankort og kreditkort. Netbutikkernes omsætning er vokset med 43 procent første kvartal 2007, og antallet af transaktioner er steget med 32 procent. Første kvartal sidste år blev der omsat for 2.667 millioner kroner, og tallet voksede i første kvartal 2007 til 3.810 millioner kroner.

Selvom alt tyder på, at det primært er de helt igennem dedikerede online butikker, der løber med gevinsterne, mener Morten Kamper fra FDIH dog, at de fysiske butikker har gode muligheder for at konkurrerer på nettet.

- Den helt store svaghed ved nethandel er distribution. Man kan ikke købe varen her og nu. Der har de butikker, som både findes på nettet og i fysisk form, en fordel. For forbrugeren kan researche markedet for en specifik vare hjemmefra. Derefter kan vedkommende gå ned i butikken, afprøve varen og købe den, forklarer Morten Kamper.

Det er en handelsform, som direktøren tror meget på, og som både Bolia samt IKEA har haft succes med.