Totalt kaos i udbetalingen af overskydende skat

Hvis du regner med at få penge tilbage i skat, så hold godt øje med, om de dukker op på din konto en af dagene. Du risikerer nemlig, at du først kan få fingre i pengene, når du går på pension!

Forklaringen er den, at ToldSkats udbetaling af overskydende skat i går endte i rent kaos. Et helt nyt system skulle sikre, at de for meget indbetalte skattekroner går direkte ind på skatteydernes konti.

Men mindst 100.000 danskere må nu væbne sig med tålmodighed, før de kan få kronerne i hånden, for de rare penge blev i stor stil sendt til lukkede og nedlagte konti. Andre skatteborgere fik sendt penge til konti, hvor de ikke kan hæves fra igen. Således indbetalte ToldSkat i går anseelige beløb på folks ratepensioner, og de penge kan kun hæves igen, hvis der betales 60 pct. i skat af dem.

Hos de største banker, der har over halvdelen af Danmarks befolkning som kunder, har der været travlhed med at svare på henvendelser fra bekymrede borgere.

»Vi har fået en del henvendelser i filialnettet og i kundelinien,« konstaterer chefkonsulent Niels Christian Bagger fra Danske Bank.

Den næststørste aktør på det danske marked har også haft travlt med at svare på spørgsmål.

»Tre ud af fire henvendelser i vores telefonbank har drejet sig om overskydende skat, der er indbetalt på forkert konti,« siger informationschef Jens Bekke fra Nordea.

Op mod 2,5 million danskere skal have penge retur fra Told og Skat. Udbetalingerne strækker sig over flere uger, og derfor vil der fortsat være masser af fejloverførsler i de kommende uger.

»Det er desværre den situation, man står i det første år, hvor systemet med at overføre overskydende skat direkte til bankkontoen skal indføres. Men alt andet lige må det stadig være en lettelse - også for pengeinstitutterne, som ikke skal indløse 2,5 million checks,« siger informationschef René Andersen fra ToldSkat.

Han understreger, at pengene fra de lukkede konti vil komme tilbage til ToldSkat, og derefter vil de blive sendt ud på checks. Hvad der skal ske med de penge, der er blevet indbetalt på pensionsopsparinger, var i aftes endnu et åbent spørgsmål.

Allerede før sommerferien sidste år henvendte bankerne sig til ToldSkat for at advare mod kaos, hvis det nye automatiske system til at finde borgernes konti blev benyttet.

I går gik den profeti i opfyldelse.

Skatteminister Svend Erik Hovmand ønsker ikke at kommentere sagen.