Torsdagens aktier: Novo Nordisk og C25 vendte plus til minus

Top- og bundplaceringerne blev byttet godt og grundigt rundt på det danske aktiemarked i løbet af eftermiddagen torsdag, hvor Pandora gik fra et minus til en topplacering i eliteindekset, mens det modsatte var tilfældet for Novo Nordisk.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Novo Nordisk var ellers den helt store trækhest ved middagstid torsdag, hvor C25-indekset også gik mod strømmen i Europa med en stigning.

Siden tabte medicinaktien pusten, og det var en af årsagerne til, at eliteindekset måtte tage sig til takke med et fald på 0,1 pct. til 1272,92 ved børslukketid.

Torsdagen bød generelt ikke på de store bevægelser på indeksniveau i Danmark og resten af Europa. Ifølge Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier, er der faldet en smule ro over aktiemarkedet.

»Det har været en turbulent start på året med spændinger i Mellemøsten, og nu har USA og Kina underskrevet første fase af handelsaftalen. Nu skal man så se an, hvordan det kommer til at se ud«, siger han.

NOVO NORDISK SLUTTEDE I BUNDEN

Novo Nordisk, der onsdag satte sig på C25's indekstinde med en rekordhøj kurs på 418,65 kr., var i løbet af torsdagen igen helt i front, men den stigning blev vendt til et fald på 2 pct. til 410,20 kr. i løbet af dagen.

»Jeg tror bare, at den fik lige lovlig meget medvind onsdag, og aktien steg også fra morgenstunden torsdag«, siger Daniel Fabricius om eftermiddagens kursfald.

Credit Suisse løftede ellers torsdag kursmålet for Novo-aktien til 460 kr. fra tidligere 390 kr. Banken gentog samtidig anbefalingen »outperform«.

Det opjusterede kursmål kom efter onsdagens nyhed om muligheden for anvendelse af selskabets GLP1-midler til behandling af Alzheimers.

Novo Nordisk fik med onsdagens stigning en markedsværdi på over 1000 mia. kr., hvis man undlader at korrigere for selskabets beholdning af egne aktier. Det niveau blev dog ikke fastholdt længe.

Pandora lå omvendt helt i bunden af indekset ved middagstid, men den placering blev vendt til én helt i toppen.

Aktien sluttede nemlig med en stigning på 4,2 pct. til 370 kr.

Ifølge ABG Sundal Collier kan overraskende gode meldinger om julesalget for det amerikanske smykkeselskab Signet, der lå med en stigning på børsen i USA på XX pct. ved dansk lukketid, være en del af forklaringen.

»Det smitter af på Pandora og giver den aktie lidt medvind«, siger Daniel Fabricius.

GN OG DEMANT TABTE MARKEDSANDELE

GN blev sendt ned med 1,3 pct. til 327,80 kr. af investorerne torsdag, efter at der blev offentliggjort nye tal for markedsandelene i den offentlige amerikanske salgskanal Veteran Affairs (VA).

Schweiziske Sonova øgede her sin markedsandel til 52,4 pct. - målt på værdi af det samlede salg - fra 50,4 pct. i november.

Markedsandelene blev i december blandt andet stjålet fra danske GN, der måtte se sin andel af markedet falde til 16,8 pct. fra 18,2 pct. måneden før.

Demant gik også tilbage - dog væsentligt mindre, idet Oticon-mærkets andel bakkede til 14,4 pct. fra 14,5 pct.

Demant-aktien bakkede 0,4 pct. til 214,50 kr.

CHR. HANSENS NEDTUR FORTSATTE

Chr. Hansen fortsatte faldet for anden dag i træk, efter at ingredienskoncernen onsdag morgen præsenterede et skuffende regnskab for første kvartal og i den forbindelse skrottede sin langsigtede vækstmålsætning fra 2018.

Siden regnskabet har flere finanshuse justeret deres kursmål og anbefalinger for aktien.

Norske DNB har eksempelvis sænket sin anbefaling af aktien til sælg fra hold, og kursmålet er skåret til 460 kr. fra 540 kr.

ABG Sundal Collier har desuden sænket sit kursmål til 540 kr. fra 600 kr. og gentaget den neutrale anbefaling hold.

Berenberg og Danske Bank har skåret kursmålet til henholdsvis 465 kr. fra 500 kr. og 557 kr. fra 640 kr. Hos Berenberg er anbefalingen fortsat »sælg«, mens Danske Bank gentager anbefalingen »køb«.

Torsdag sendte investorerne aktien ned med blot 0,2 pct. til 498 kr. oven på onsdagens fald på 6,1 pct.

ANALYSENYT TIL LUNDBECK OG COLOPLAST

Lundbeck-aktien klarede sig omvendt glimrende onsdag, men torsdag sluttede aktien med et fald på 0,4 pct. til 275,10 kr.

Credit Suisse løftede ellers kursmålet for aktien til 260 kr. fra tidligere 225 kr., men banken gentager anbefalingen »underperform«.

Torsdag bød også på analysenyt fra Jyske Bank, der indledte dækning af aktierne i Coloplast med en salgsanbefaling og et kursmål på 800 kr.

»Vores bud er, at markedsforventningerne til Coloplast nu er ved at være så høje, at Coloplast kan få problemer med at komme over,« skriver banken i en analyse.

Coloplast endte uændret i 849 kr.

/ritzau/FINANS