Torsdagens aktier: ALK lyste op i et marked i handelskrigens skygge

I et aktiemarked i skyggen af frygt for handelskrig var ALK-Abelló et af torsdagens lyspunkter med kursfremgang efter sit regnskab, mens NNIT blev sendt ud i mørket efter en nedjustering af forventningerne.

De to aktier fra fondsbørsens første division leverede dagens væsentligste inspiration til markedet, mens eliteaktierne holdt nyhedspause efter de seneste dages strøm af regnskaber.

Til gengæld var der rigelige handelsimpulser fra det makropolitiske univers, hvor USA og Kina indleder måske afgørende handelsforhandlinger. Og bekymringerne i den anledning var torsdag med til at trække C25-indekset ned i 1125,93 - eller med 1,1 pct. i forhold til onsdagens lukkeniveau.

»Det er stadig handelskrigen, der står øverst på dagsordenen, og den giver nervøsitet i markedet. Men det er bestemt ikke priset ind, at forhandlingerne skal bryde sammen. Så hvis det kommer til at ske, får vi et tilbagefald i markedet«, fastslår afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

»Men vi bliver jo nok ikke meget klogere før hen over weekenden«, tilføjer han.

Usikkerheden rammer særligt de cykliske aktier, mener Ole Kjær Jensen.

»FLSmidth og Mærsk er under pres. Og det er bankerne også på grund af de lavere renter«, påpeger han.

Torsdag lukkede Mærsks B-aktie 3,0 pct. lavere i 8162 kr., og FLSmidt tabte 2,7 pct. til 292 kr. For Danske Bank sluttede handelsdagen med et fald på 3,1 pct. til 108,60 kr.

VESTAS OG GENMAB FORTSAT PÅVIRKET AF REGNSKABER

Blandt C25-selskaberne faldt Vestas 3,8 pct. til 562,60 kr., Genmab gik 2,7 pct. tilbage til 1088 kr., og Pandora faldt 5,6 pct. til 272,10 kr.

»Der er selvfølgelig lidt efterveer efter ugens regnskaber«, konstaterer Ole Kjær Jensen som baggrund for tilbagegangen.

Efter onsdagens regnskab fra Vestas har Kepler Cheuvreux hævet kursmålet for vindmølleselskabets aktie med 50 kr. til 639 kr.

Genmab kom onsdag efter børslukningen med regnskab, som overordnet ramte under analytikernes forventninger. Selskabet havde et driftsresultat (EBIT) på minus 25,9 mio. kr. mod et ventet plus på 105 mio. kr.

Forventningerne til hele året blev imidlertid fastholdt.

NYHEDER UDEN FOR SUPERLIGAEN

De store nyheder torsdag var blandt sidepapirerne.

Her peger Ole Kjær Jensen særligt på NNIT, som tabte 13,4 pct. til 156,20 kr. efter at foreløbige tal for første kvartal har vist en skuffende udvikling.

Det fik torsdag it-selskabet til at nedjustere forventningerne til overskudsgraden i 2019. Den ventes nu på 8-9 pct. i faste valutakurser mod tidligere ventet 10-10,5 pct.

»Og så havde vi DFDS, der var en kende til den svage side, uden at det var det helt store. Og her har vi også brexit inde over,« mener Ole Kjær Jensen.

DFDS fastholdt i sit regnskab for første kvartal torsdag morgen forventningerne til 2019 efter en fremgang i omsætningen til 3870 mio. kr. fra 3485 mio. kr. i samme kvartal året før.

Driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster voksede endvidere til 677 mio. kr. fra 597 mio. kr. Men aktien faldt 5,1 pct. til 282,20 kr.

»I den positive ende har vi ALK, som trækker op. Regnskabet var bedre end ventet på både omsætning og indtjening. Der var et stærkt tabletsalg og god efterspørgsel efter tabletter mod husstøvmider. Det får aktien et løft på«, siger Ole Kjær Jensen.

Allergivaccineselskabet omsatte for 867 mio. kr. i første kvartal af 2019 mod ventet 824 mio. kr., og forventningerne præciseres til den øvre ende af det udmeldte interval for EBITDA på 100-200 mio. kr. Aktien steg 7,8 pct. til 1261 kr.

I torsdagens strøm af regnskaber fra de mellemstore selskaber sås også kvartalstal fra århusianske Schouw & Co.

Regnskabet var selskabets bedste nogensinde for de tre første måneder af et år. Omsætningen landede på 4676 mio. kr. mod en samlet omsætning på 3851 mio. kr. i den tilsvarende periode året før, og driftsresultatet (EBITDA) blev i første kvartal 401 mio. kr. mod 314 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere.

Konglomerat-aktien steg 2,5 pct. til 490 kr.

ANALYSENYHEDER EFTER REGNSKABER

ISS fik løftet sit kursmål hos ABG Sundal Collier med 10 kr. til 265 kr. efter onsdagens handelsopdatering, som viste en højere organisk vækst end ventet.

Anbefalingen "køb" blev gentaget. Også Jefferies har løftet kursmålet - til 255 kr. fra 240 kr.

Onsdag steg ISS med 5,6 pct. efter opdateringen - torsdag lukkede aktien 2,7 pct. lavere i 214,60 kr.

Også Jyske Bank var onsdag aktuel med regnskab. ABG Sundal Collier sænkede efterfølgende sit kursmål til 235 kr. fra 260 kr. Børshuset anbefaler fortsat "sælg". Bankens aktie faldt 1,7 pct. til 257,20 kr.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk